Rászállnak a vámosok, de nehéz vele megbukni…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milliárdokat bukik a magyar költségvetés azáltal, hogy becslések szerint több ezer magyar tulajdonban lévő autó fut a hazai utakon szlovák rendszámmal. Szlovákiában nincs regisztrációs adó és ezért egész iparág alakult a magyar adószabályok kijátszására. A VPOP szigorú ellenőrzéseket ígér. Valójában nehéz megbukni a rendszám miatt.

A szlovákrendszám-biznisz mindenkinek jó üzlet. Szlovákiában ugyanis ténylegesen legfeljebb ötezer koronát kell fizetni a rendszámért és az autók forgalomba helyezésével kapcsolatos egyéb kiadásokért, azaz mintegy 35-40 ezer forintot. Az ügyintézését elkért ezer euró a többszöröse a tényleges kiadásoknak. Ennek ellenére a magyar autósok örömmel fizetnek, hiszen még így is jóval olcsóbb Szlovákiában forgalomba helyeztetni egy autót, mint Magyarországon. Egy 1400 köbcentis gépkocsi esetében már így is 200-250 ezer forint a megtakarítás.

A nagyobb teljesítmény autóknál, ahol már hét számjegyű regisztrációs adót kell fizetni, még inkább megéri a szlovák rendszám.

A költségek különbéségére szakosodott vállalkozások szükség esetén albérletet is szereznek a szlovák rendszámú autóra vágyó magyaroknak, szabályos szerződéssel, anélkül ugyanis nem kaphatnak ideiglenes tartózkodási engedélyt, ami a szlovák rendszám kiadásának előfeltétele. – áll a Népszabadság szombati összeállításában.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.