Rászállnak a vámosok, de nehéz vele megbukni…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milliárdokat bukik a magyar költségvetés azáltal, hogy becslések szerint több ezer magyar tulajdonban lévő autó fut a hazai utakon szlovák rendszámmal. Szlovákiában nincs regisztrációs adó és ezért egész iparág alakult a magyar adószabályok kijátszására. A VPOP szigorú ellenőrzéseket ígér. Valójában nehéz megbukni a rendszám miatt.

A szlovákrendszám-biznisz mindenkinek jó üzlet. Szlovákiában ugyanis ténylegesen legfeljebb ötezer koronát kell fizetni a rendszámért és az autók forgalomba helyezésével kapcsolatos egyéb kiadásokért, azaz mintegy 35-40 ezer forintot. Az ügyintézését elkért ezer euró a többszöröse a tényleges kiadásoknak. Ennek ellenére a magyar autósok örömmel fizetnek, hiszen még így is jóval olcsóbb Szlovákiában forgalomba helyeztetni egy autót, mint Magyarországon. Egy 1400 köbcentis gépkocsi esetében már így is 200-250 ezer forint a megtakarítás.

A nagyobb teljesítmény autóknál, ahol már hét számjegyű regisztrációs adót kell fizetni, még inkább megéri a szlovák rendszám.

A költségek különbéségére szakosodott vállalkozások szükség esetén albérletet is szereznek a szlovák rendszámú autóra vágyó magyaroknak, szabályos szerződéssel, anélkül ugyanis nem kaphatnak ideiglenes tartózkodási engedélyt, ami a szlovák rendszám kiadásának előfeltétele. – áll a Népszabadság szombati összeállításában.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.