Rekord a benzinkutaknál: jól jön a büdzsének

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. augusztus 30.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az üzemanyagok jövedéki adójából több, a dohánytermékekéből kevesebb folyt be az államkasszába az idei év első felében a NAV adatai szerint – írja a vg.hu.


Még sosem tankoltak annyit a magyarországi töltőállomásokon, mint 2017 első fél évében – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikáiból. idén az első hat hónapban benzinből és gázolajból összesen 2,75 milliárd litert tankoltak a kutakon, ez az előző év azonos időszakához képest 100 millió liternél is nagyobb emelkedés. 

Az üzemanyag jövedéki adójából 291 milliárd forint folyt be az államkasszába az első fél évben, 22,1 milliárddal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A dohánygyártmányoknál 33,4 milliárddal, 124,2 milliárd forintra csökkent a jövedékiadó-bevétel, míg a szeszes italok és egyéb termékek esetében az elmúlt két évben ez alig változott, 42 milliárd forintot tett ki. Jövedéki adóból az idei költségvetésben a kormány 1029,5 milliárdos bevétellel számolt, az első fél évben 457,4 milliárd forint folyt be a büdzsébe, ez körülbelül 11 milliárddal kevesebb, mint tavaly ilyenkor – írja a vg.hu.


Kapcsolódó cikkek:


Világszerte mérsékelnék a társasági nyereségadót az államok
2019. március 25.

Közel harmadával csökkent a társasági nyereségadó mértéke az elmúlt évtizedekben globálisan – derül ki a Tax Foundation 208 országot felölelő legfrissebb nemzetközi elemzéséből. Átlagosan Európában a legalacsonyabb ez az adónem, Magyarország pedig 9 százalékos értékével az egyik legkedvezőbb befektetési környezetet biztosítja a cégek számára a térségben.

Muzeális autók adózása és költségelszámolása
2019. március 25.

Muzeális autók adózása és költségelszámolása

Egyre többen kacérkodhatnak a gondolattal, hogy beszereznek egy oldtimer autót, vagy a saját autójuk éri el azt a kort, amivel kiérdemelheti ezt a minősítést. Cikkünkben azt mutatjuk be, milyen költségvonzattal, illetve költségelszámolási lehetőséggel kell számolnunk, ha beszerzünk egy muzeális autót. Egyáltalán megéri-e cégre megvenni, vagy jobban járunk, ha magánszemélyként tesszük ezt.

Mit hozott az áfacsökkentés a vendéglátásban?
2019. március 25.

A kétlépcsős áfacsökkentés egyik célja a béremelkedések beindítása volt a vendéglátásban. Bár statisztikai adatok szerint az ágazatban két év alatt közel 20 százalékkal nőttek a fizetések, az adócsökkentés hatásainak megítélése mégsem egyértelmű.

A szocializmus építése (1948-56) – 1. rész
2019. március 22.

Az ország erőltetett újjáépítése valósult meg az úgynevezett Rákosi-korszakban. A kuláküldözés, a magántulajdonon alapuló gazdaság ellenséggé tétele napi gyakorlat volt ebben az időszakban. A politikai vezetés az eszközökben nem nagyon válogatott, a cél elérése érdekében az adózást és az adóztató apparátust is eszközként használták fel.