Rekord a benzinkutaknál: jól jön a büdzsének


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az üzemanyagok jövedéki adójából több, a dohánytermékekéből kevesebb folyt be az államkasszába az idei év első felében a NAV adatai szerint – írja a vg.hu.


Még sosem tankoltak annyit a magyarországi töltőállomásokon, mint 2017 első fél évében – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikáiból. idén az első hat hónapban benzinből és gázolajból összesen 2,75 milliárd litert tankoltak a kutakon, ez az előző év azonos időszakához képest 100 millió liternél is nagyobb emelkedés. 

Az üzemanyag jövedéki adójából 291 milliárd forint folyt be az államkasszába az első fél évben, 22,1 milliárddal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A dohánygyártmányoknál 33,4 milliárddal, 124,2 milliárd forintra csökkent a jövedékiadó-bevétel, míg a szeszes italok és egyéb termékek esetében az elmúlt két évben ez alig változott, 42 milliárd forintot tett ki. Jövedéki adóból az idei költségvetésben a kormány 1029,5 milliárdos bevétellel számolt, az első fél évben 457,4 milliárd forint folyt be a büdzsébe, ez körülbelül 11 milliárddal kevesebb, mint tavaly ilyenkor – írja a vg.hu.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.