Részletezzük a legfrissebb adóváltozásokat (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. október 8.
Címkék:
Rovat:
A legfrissebb adócsomagot és a szociális hozzájárulási adóról szóló új jogszabályt értelmezi, magyarázza friss számában az Adó szaklap.

A Magyar Közlöny 2018. évi 117. számában hirdették ki az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényt. A jogszabály évközi és 2019. január 1-jén hatályba lépő módosításokat egyaránt tartalmaz, az anyagi és eljárási adótörvények, illetve a számviteli törvény vonatkozásában egyaránt. A Nyári adóváltozások című írásában az Adó szaklap tematikus bontásban, részletesen elmagyarázza a vaskos adócsomag tartalmát.

A szociális hozzájárulási adó szabályait tartalmazó korábbi jogszabályt új törvény váltja fel, mely egy adónembe olvasztja a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást. Az új szociális hozzájárulási adóról szóló törvény című cikkében a szaklap összefoglalja a közteher alapvető szabályait és kitér az abból igénybe vehető új kedvezményekre is.

Az innovációt számos olyan szabály segíti, amely a társaságiadó- és az innovációs járulékkötelezettség nagymértékű csökkenését, ezáltal komoly pénzbeli megtakarítást eredményezhet. A kutatásfejlesztéshez kötődő kedvezmények kihasználásával a fizetendő társasági adó akár nullára is csökkenthető, de mindenképpen jelentős megtakarítással lehet számolni. Minden vállalatnak érdemes tehát áttekinteni ez irányú tevékenységét és igénybe venni a jogszerűen járó kedvezményeket. Ezt a tevékenységet segíti a friss lapszám A K+F tevékenység társaságiadó- és innovációsjárulék-vonzata című írása.

Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetén az értékesítő, szolgáltatásnyújtó fél a teljesítéséért cserébe ellenértékre jogosult. Az általános forgalmi adóztatás során ezt az ellenértéket kell – főszabály szerint – adóalapként figyelembe venni, és a számlázás során a számlán adóalapként feltüntetni. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a teljesítést követően ez az adóalap csökken, például hibás teljesítés történt, betétdíjat térítenek vissza, vagy bizonyos feltételek teljesítése miatt utólag árengedményt biztosítanak. Ezek a korrekciók általában az eredeti ügyletről kiállított bizonylat korrekcióját is eredményezik. Ezt a témát részletezi az Az adóalap utólagos csökkentése című cikk szerzője.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2018/10-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés?
2018. október 17.

Az adóigazgatási rendtartás (Air.) 2018. január 1-től lecsökkentette az ellenőrzési eljárástípusok számát. Az Air immár csak két ellenőrzési típust nevesít: az adóellenőrzést és a jogkövetési vizsgálatot.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak
2018. október 17.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), de a harmadik negyedévben mérséklődött a számuk - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Változások a bejelentett részesedések szabályaiban
2018. október 17.

2018. augusztus 25-i hatállyal módosult a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény. A módosítások a további részesedések bejelentésének vonatkozásában is tartalmaznak kedvezményeket, így bejelenthetővé válnak olyan részesedések is, amelyeket a korábbi szabályok alapján nem volt lehetőség bejelenteni az adóhatósághoz. A következőkben a bejelenthető részesedések szabályait tekintjük át a változások tükrében.

Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban
2018. október 16.

Egymilliárd forintnál is több kárt okozott a költségvetésnek az az áfacsaló bűnszervezet, amelyet a napokban füleltek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi pénzügyi nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az összehangolt akcióban csaknem ugyanilyen értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat, számlákon lévő pénzt - közölte a NAV sajtóreferense.