Részletezzük a legfrissebb adóváltozásokat (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. október 8.
Címkék:
Rovat:
A legfrissebb adócsomagot és a szociális hozzájárulási adóról szóló új jogszabályt értelmezi, magyarázza friss számában az Adó szaklap.

A Magyar Közlöny 2018. évi 117. számában hirdették ki az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényt. A jogszabály évközi és 2019. január 1-jén hatályba lépő módosításokat egyaránt tartalmaz, az anyagi és eljárási adótörvények, illetve a számviteli törvény vonatkozásában egyaránt. A Nyári adóváltozások című írásában az Adó szaklap tematikus bontásban, részletesen elmagyarázza a vaskos adócsomag tartalmát.

A szociális hozzájárulási adó szabályait tartalmazó korábbi jogszabályt új törvény váltja fel, mely egy adónembe olvasztja a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást. Az új szociális hozzájárulási adóról szóló törvény című cikkében a szaklap összefoglalja a közteher alapvető szabályait és kitér az abból igénybe vehető új kedvezményekre is.

Az innovációt számos olyan szabály segíti, amely a társaságiadó- és az innovációs járulékkötelezettség nagymértékű csökkenését, ezáltal komoly pénzbeli megtakarítást eredményezhet. A kutatásfejlesztéshez kötődő kedvezmények kihasználásával a fizetendő társasági adó akár nullára is csökkenthető, de mindenképpen jelentős megtakarítással lehet számolni. Minden vállalatnak érdemes tehát áttekinteni ez irányú tevékenységét és igénybe venni a jogszerűen járó kedvezményeket. Ezt a tevékenységet segíti a friss lapszám A K+F tevékenység társaságiadó- és innovációsjárulék-vonzata című írása.

Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetén az értékesítő, szolgáltatásnyújtó fél a teljesítéséért cserébe ellenértékre jogosult. Az általános forgalmi adóztatás során ezt az ellenértéket kell – főszabály szerint – adóalapként figyelembe venni, és a számlázás során a számlán adóalapként feltüntetni. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a teljesítést követően ez az adóalap csökken, például hibás teljesítés történt, betétdíjat térítenek vissza, vagy bizonyos feltételek teljesítése miatt utólag árengedményt biztosítanak. Ezek a korrekciók általában az eredeti ügyletről kiállított bizonylat korrekcióját is eredményezik. Ezt a témát részletezi az Az adóalap utólagos csökkentése című cikk szerzője.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2018/10-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Online számlabejelentés: új fejlesztés kell
2019. február 20.

Online számlabejelentés: új fejlesztés kell

Változást hozott az év eleje a valós idejű számlaadat-szolgáltatásban. Az adatszolgáltatáshoz használt jelenlegi XML séma, vagyis az adóhatóság által elvárt adatstruktúra régi verziója már csak néhány hónapig lesz használható.

Jönnek a vagyonkezelő alapítványok
2019. február 19.

Jönnek a vagyonkezelő alapítványok

Hiánypótló jogintézmény kerül bevezetésre Magyarországon, amennyiben az Országgyűlés a múlt héten beterjesztett vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt elfogadja. Az eddig jellemzően német nyelvterületeken alkalmazott vagyonkezelői konstrukció a családi magánvagyonok generációkon történő átörökítését, megóvását, fenntartását szolgálja.

Új lehetőség a helyi adók befizetésére
2019. február 18.

Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telekommunikációs cégek, biztosítók és egyéb szolgáltatók számlái mellett - közölte a Díjnet Zrt.

A nagyvárosok ingatlanpiacát lendíti fel a csok
2019. február 18.

A használt lakás vásárlására is igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására vélhetően a főváros környékén, a régióközpontokban és a fontosabb iparvárosokban fellendül majd az ingatlanpiac keresleti oldala - közölte az Otthon Centrum a kormány új, otthonteremtést támogató lépéseire reagálva.