Románia máris beintett az uniónak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Romániában érvényben fog maradni az autók regisztrációs adója, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság jogi eljárást tervez miatta – jelentette ki a román pénzügyminiszter.

A bizottság a múlt héten jelezte, hogy figyelmeztető levelet intéz Romániához a regisztrációs adó ügyében. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete jelezte már, hogy nem tartja elfogadhatónak ezt a romániai adóformát (amelyet a bizottság javaslata szerint EU-szerte beolvasztanának és beépítenének az éves üzemben tartási adóba), mert eltérő tételt alkalmaz a külföldről bevitt és a helyi értékesítésű járművekre. Kovács László most megismételte, hogy a román kormány ˝nem hagyhatja meg˝ jelenlegi formájában a regisztrációs adót.

A magyar biztos akkor bejelentette, hogy a figyelmeztető levelet napokon belül elküldik Romániába. Ha a válasz – amelynek egy hónapon belül meg kell érkeznie – nem lesz elfogadható a bizottság számára, a testület újabb figyelmeztetésben részesíti (úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldve) Bukarestet, és ha a szabályozáson annak hatására sem változtatnak, a bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

A román hatóságok viszont azzal érvelnek, hogy az adó – amely 7 ezer euró körüli egy hatéves autó esetében – visszatartja a románokat attól, hogy öreg autókat vásároljanak. A regisztrációs adó miatt egyébként már több EU-tagállam ellen indított bírósági eljárást a bizottság, Magyarországot tavaly el is marasztalták emiatt.

Forrás: Figyelő


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.