Románia máris beintett az uniónak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Romániában érvényben fog maradni az autók regisztrációs adója, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság jogi eljárást tervez miatta – jelentette ki a román pénzügyminiszter.

A bizottság a múlt héten jelezte, hogy figyelmeztető levelet intéz Romániához a regisztrációs adó ügyében. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete jelezte már, hogy nem tartja elfogadhatónak ezt a romániai adóformát (amelyet a bizottság javaslata szerint EU-szerte beolvasztanának és beépítenének az éves üzemben tartási adóba), mert eltérő tételt alkalmaz a külföldről bevitt és a helyi értékesítésű járművekre. Kovács László most megismételte, hogy a román kormány ˝nem hagyhatja meg˝ jelenlegi formájában a regisztrációs adót.

A magyar biztos akkor bejelentette, hogy a figyelmeztető levelet napokon belül elküldik Romániába. Ha a válasz – amelynek egy hónapon belül meg kell érkeznie – nem lesz elfogadható a bizottság számára, a testület újabb figyelmeztetésben részesíti (úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldve) Bukarestet, és ha a szabályozáson annak hatására sem változtatnak, a bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

A román hatóságok viszont azzal érvelnek, hogy az adó – amely 7 ezer euró körüli egy hatéves autó esetében – visszatartja a románokat attól, hogy öreg autókat vásároljanak. A regisztrációs adó miatt egyébként már több EU-tagállam ellen indított bírósági eljárást a bizottság, Magyarországot tavaly el is marasztalták emiatt.

Forrás: FigyelőKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.