Siker: 3,5 millió adóbevallás érkezett elektronikusan az APEH-hez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szolgáltató állam mindennapos megjelenését reprezentálja az e-bevallás, ami a közigazgatás digitalizálásának kézzelfogható eredménye – jelentette ki Veres János.

A pénzügyminiszter elmondta: az e-bevallás 1997-ben indult, amikor az APEH lehetővé tette néhány kiemelt adózó számára, hogy elektronikus módon teljesíthesse az áfa bevallást, akkor még telefonvonalon keresztül modem használatával. Az e-bevallás széles körű elterjesztése 2005 áprilisától vált lehetségessé, amióta bármely adózó elektronikus úton nyújthatta be bevallását, majd 2007-től ez kötelezővé vált – tette hozzá.

„”A január-februári tapasztalatok azt mutatják, hogy az e-bevallás rendszere kiállta a próbát, s a kormányzati ügyfélkapun keresztül február 15-ig 3,5 millió bevallás érkezett, amely a január 31-i, a február 12-i, illetve a február 15-i határidőkhöz igazodott”” – jelezte Veres János. A „”csúcsterhelésre”” jellemző, hogy volt olyan 60 perc, amikor 26 ezer bevallást továbbított a rendszer.

„”Az átállás nem volt egyszerű, az utóbbi hónapokban cégek, egyéni vállalkozók és könyvelők egyaránt jelezték problémáikat”” – utalt a bevezetés nehézségeire a pénzügyminiszter.

Veres János közölte: a tervek szerint az év második felétől a jövedéki adózásnál is elindul az elektronikus bevallás, amely közel 10 ezer ügyfelet érint.

Az elektronikus adóbevallás kifejlesztése 8 milliárd forintba került – mondta a pénzügyminiszter, aki szerint az átállás után az államháztartás folyamatairól gyorsabb és hitelesebb képet kaphat a tárca, s így pontosabbá válhat a prognózis készítés a gazdaság legfontosabb folyamatairól.

„”Az e-bevallás elősegítheti azt, hogy a gazdaság ellenőrzöttsége javuljon, ennek révén a legális szereplők tiszta viszonyok között teljesíthessék kötelezettségeiket, és a féllegális, vagy illegális szereplőkkel szembeni állami fellépés hatékonyabb lehessen”” – fogalmazott Veres János.

A potyautasok, pontosabban a járulékot nem fizetők kiszűrésére április 1-e után lesz lehetőség, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is már teljes adatbázissal áll fel – felelte az MTI kérdésére a pénzügyminiszter.

Veres János elmondta: a Nógrád megyei tapasztalatokra alapozva az APEH valamennyi megyében levelet ír azoknak az állampolgároknak, akiknek biztosítási jogviszonya „”tisztázatlan””. A Nógrád megyei felmérés alapján az országban többszázezerre tehető az ilyen tisztázatlan jogviszonnyal rendelkezők száma. Ami bizonyos: néhány héten belül biztosan megtudjuk, hogy kinek van rendezett tb-jogviszonya – tette hozzá.

A kormányzati szereplők együttműködésén túl szakmai és állampolgári együttműködést is igényel az elektronikus kormányzás, például az e-bevallás – hangsúlyozta Baja Ferenc. A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) államtitkára szerint ennek a rendszernek a bevezetése öt évet vett igénybe.

„”Több mint 700 ezer e-bevallás érkezett mostanáig 475 ezer ügyfélkapun, ami azt is jelenti, hogy az állampolgárok megtanulták nemcsak önmaguk élhetnek az elektronikus kormányzással, hanem professzionális szakembereket, azaz könyvelőket is megbízhatnak ezzel”” – hangsúlyozta Baja Ferenc.

Tavaly 50 ezer adózó számára volt kötelező az e-bevallás, emellett 40 ezren önként csatlakoztak a rendszerhez – tekintett vissza a közelmúltra Szikora János. Az APEH elnöke összegezve a tapasztalatokat elmondta: 2006 májusától az év végéig összesen 2,8 millió e-bevallás érkezett.

Az idén már valamennyi munkáltató illetve kifizető számára kötelező havonta az e-bevallás, 700 ezer vállalkozás már regisztráltatta magát az ügyfélkapun keresztül, s számuk várhatóan tovább növekszik – jelezte az adóhivatal elnöke.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.