Sok a feketemunka, sok a súlyos baleset


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mezőgazdasági munka annak ellenére lassan fehéredik, hogy a munkaügyi hatóság és az adóhatóság az elmúlt időben szigorított ellenőrzési gyakorlatán.

Az építő- és a feldolgozóipar után itt buktatják le a legtöbb feketemunkást, jóllehet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnek (OMMF) csak az agrárium egy részének ellenőrzésére van kapacitása.

A feketefoglalkoztatás súlya mellett a mezőgazdasági munka balesetveszélyessége is felkelti az ellenőrök figyelmét. Az építőipar után ebben az ágazatban történik ugyanis a legtöbb súlyos és halálos baleset.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.