Sokan hibáznak – Hogyan ajánljuk fel adónk egy százalékát?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 15-ig dönthet az adózók egy része arról, melyik civil szervezetnek ajánlják fel adójuk egy százalékát. Bár a tendencia javul, sokan még mindig nem használják ki ezt a lehetőséget, vagy rosszul töltik ki az ide kapcsolódó nyilatkozatokat – emiatt tavaly ötmilliárd forinttal kevesebb pénz került a civilekhez.

A magyar adózók 2006-ban nagyjából 13 milliárd forintról tehettek volna nyilatkozatot az egy százalék kapcsán. Ez azt jelenti, hogy ennyi pénz juthatott volna a civil szférába, ha megfelelően rendelkeznek az érintettek adójuk egy százalékáról. Ezzel szemben csaknem 5 milliárd forint a költségvetésben maradt, mert sokan még mindig nem vagy rosszul töltik ki az ehhez szükséges nyilatkozatokat.

A civil szektorban dolgozó szakemberek szerint ennek ellenére javul a tendencia. Még jobb lenne a helyzet, ha az egy százalékokra vonatkozó törvényt módosítanák és könnyítenének a feltételeken. Ez az egyetlen olyan része ugyanis az adóbevallásnak, ahol az adózónak egy kicsit “”dolgoznia”” kell. Utána kell néznie, hogy melyik civil szervezetet támogatná, és ki kell derítenie az adószámát.

Ez nem túl bonyolult, és segítséget is lehet hozzá kapni, de ha még egyszerűbb lenne, talán még többen felajánlanák az adójuk egy százalékát – mondta a Független Hírügynökségnek Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány igazgató-helyettese.

Általában nagyjából az adózók fele nyilatkozik, de sokan hibáznak. Érdemes odafigyelni arra, hogy elég a kiválasztott civil szervezet adószámát feltüntetni, mert ha véletlenül elírják a nevét, akkor érvénytelen lesz a nyilatkozat. Szintén fontos, hogy a borítékon szerepeljen az egy százalékot felajánló adózó neve, címe és adóazonosító jele, illetve ha a munkáltatónak adja oda a nyilatkozatot, akkor egy átfolyó aláírás legyen a borítékon a leragasztásnál.

Az APEH tájékoztatása szerint az egyéni vállalkozók, az ÁFA-körbe tartozó magánszemélyek február 15-ig dönthetnek az egy százalékról. Ugyanez a határidő vonatkozik azokra a magánszemélyekre, akik az adóhatósággal kívánják megállapíttatni az adójukat (ADAM).

A munkavállalók szintén február 15-éig kérhetik, hogy a munkáltató állapítsa meg a 2006-os személyi jövedelemadójukat. Ebben az esetben a munkáltatónak két lehetősége van. Ha vállalja ezt, akkor a magánszemélynek elég május 21-éig leadnia az egy százalékos rendelkezését. Ha azonban a munkáltató nemet mond az adómegállapításra, akkor is segítenie kell, hogy a nyilatkozat eljusson a megfelelő helyre.

A magánszemélyeknek február 15-éig kell leadniuk a papírokat zárt borítékban a munkáltatónak, és a cég feladata, hogy azt március 12-éig továbbítsa az adóhatósághoz.

Forrás: HírszerzőKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.

2022. szeptember 28.

A láncértékesítés szabályai az áfa rendszerében (1. rész)

A láncértékesítés során ugyanaz a termék úgy vált tulajdonost többször is egymást követően, hogy a termék az első szereplőtől végül a láncolat utolsó szereplőjéhez kerül fizikailag. Ezeknek az ügyleteknek azért van különös jelentősége, mert gyakran megesik, hogy a termék a folyamat eredményeképpen átlépi egy, vagy akár több ország határát, valamint az áfatörvény speciális teljesítésihely-szabályt rendel az ilyen típusú ügyletekhez.