Sokan hibáznak – Hogyan ajánljuk fel adónk egy százalékát?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 15-ig dönthet az adózók egy része arról, melyik civil szervezetnek ajánlják fel adójuk egy százalékát. Bár a tendencia javul, sokan még mindig nem használják ki ezt a lehetőséget, vagy rosszul töltik ki az ide kapcsolódó nyilatkozatokat – emiatt tavaly ötmilliárd forinttal kevesebb pénz került a civilekhez.

A magyar adózók 2006-ban nagyjából 13 milliárd forintról tehettek volna nyilatkozatot az egy százalék kapcsán. Ez azt jelenti, hogy ennyi pénz juthatott volna a civil szférába, ha megfelelően rendelkeznek az érintettek adójuk egy százalékáról. Ezzel szemben csaknem 5 milliárd forint a költségvetésben maradt, mert sokan még mindig nem vagy rosszul töltik ki az ehhez szükséges nyilatkozatokat.

A civil szektorban dolgozó szakemberek szerint ennek ellenére javul a tendencia. Még jobb lenne a helyzet, ha az egy százalékokra vonatkozó törvényt módosítanák és könnyítenének a feltételeken. Ez az egyetlen olyan része ugyanis az adóbevallásnak, ahol az adózónak egy kicsit “”dolgoznia”” kell. Utána kell néznie, hogy melyik civil szervezetet támogatná, és ki kell derítenie az adószámát.

Ez nem túl bonyolult, és segítséget is lehet hozzá kapni, de ha még egyszerűbb lenne, talán még többen felajánlanák az adójuk egy százalékát – mondta a Független Hírügynökségnek Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány igazgató-helyettese.

Általában nagyjából az adózók fele nyilatkozik, de sokan hibáznak. Érdemes odafigyelni arra, hogy elég a kiválasztott civil szervezet adószámát feltüntetni, mert ha véletlenül elírják a nevét, akkor érvénytelen lesz a nyilatkozat. Szintén fontos, hogy a borítékon szerepeljen az egy százalékot felajánló adózó neve, címe és adóazonosító jele, illetve ha a munkáltatónak adja oda a nyilatkozatot, akkor egy átfolyó aláírás legyen a borítékon a leragasztásnál.

Az APEH tájékoztatása szerint az egyéni vállalkozók, az ÁFA-körbe tartozó magánszemélyek február 15-ig dönthetnek az egy százalékról. Ugyanez a határidő vonatkozik azokra a magánszemélyekre, akik az adóhatósággal kívánják megállapíttatni az adójukat (ADAM).

A munkavállalók szintén február 15-éig kérhetik, hogy a munkáltató állapítsa meg a 2006-os személyi jövedelemadójukat. Ebben az esetben a munkáltatónak két lehetősége van. Ha vállalja ezt, akkor a magánszemélynek elég május 21-éig leadnia az egy százalékos rendelkezését. Ha azonban a munkáltató nemet mond az adómegállapításra, akkor is segítenie kell, hogy a nyilatkozat eljusson a megfelelő helyre.

A magánszemélyeknek február 15-éig kell leadniuk a papírokat zárt borítékban a munkáltatónak, és a cég feladata, hogy azt március 12-éig továbbítsa az adóhatósághoz.

Forrás: HírszerzőKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.