Sötét felhők gyülekeznek – 1 millió adósra várnak nehéz hónapok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közel egy millió hitelfelvevőnek okozhat jelentős problémákat az év vége, amennyiben a két éves kamatperiódus lejártáig nem sikerül a jelenlegi fix kamatozású konstrukció helyett kevésbé megrázó megoldást találniuk.

A brit jegybank ugyanis az elmúlt egy évben öt alkalommal emelte 25 bázisponttal az irányadó rátát, amely jelentős többlet terhet jelent a lakáshitellel rendelkezőknek, akik közül azonban még csak a változó kamatozású hitelekkel rendelkezők érzik pénztárcájuk vastagságán az egyre növekvő kamatokat.

A fix kamatozású hitelekkel rendelkezők csak ez év végén érzik majd meg a két évvel ezelőtti és a most érvényes kamatlábak közti különbséget, amely akár 70 százalékos növekedést is eredményezhet a havi törlesztőrészletekben.

A logika mindenképpen azt diktálná, hogy a súlyos gondok elé néző ügyfelek próbáljanak olcsóbb vagy kevésbé fájó megoldást keresni gondjaikra, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű, mert bár jelenleg még kedvezőbbnek számítanak a változó kamatozású hitelek, ha az alapkamat tovább emelkedik, amely az elemzők szerint koránt sem elképzelhetetlen, lehetséges, hogy újra a fix kamatozású hitellel rendelkezők kerülnek jobb helyzetbe.

Az ingatlanpiaci szakértők a megnövekedett költségek ellenére is üdvözölték a kamatemelést, amely reményeik szerint véget vet az első lakásvásárlókat kiszorító árszínvonal-emelkedésnek, amely jelenleg 10 százalék körüli drágulást jelent évente.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.