Stabil a civil 1 százalékok élbolya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendkívül koncentrált és meglepően stabil élmezőny jellemzi az 1 százalékos felajánlások civil kedvezményezettjeit. Az InfoTandem e heti infografikája azt is megmutatja, hogy a legnagyobb adományvonzó képességgel a gyermekek gyógyítására, illetve gondozására hivatott szervezetek rendelkeznek.


Mindössze négy típusba besorolható az a 20 civil szervezet, amely a 2012-es érvényes állampolgári rendelkezések szerint a legnagyobb összegű támogatáshoz jutott az 1 százalékos felajánlások révén. Az elsőszámú hívó szó egyértelműen a gyermek, s ezen belül is a beteg gyermek. Az utóbbiak megsegítésére gyűjtő szervezetek közül 11 került be a TOP 20-ba, további három pedig a rászoruló kicsik gondozásához kér forrásokat. Az általános gyógyítást (a rákellenes küzdelmet, illetve a mentőszolgálat segítését) két szereplő képviseli, a fennmaradó négy helyre pedig állatvédelemmel foglalkozó intézmények jutottak be. A fenti négy profil, különböző árnyalatokban, tulajdonképpen a bővebb élbolyt is uralja. Markánsan más – jelesül: oktatási-képzési – tartalommal igazából az 59. helyen bukkan fel az első szervezet, egy gyakorlóiskola alapítványa.

A tematikai egyneműségnél is meglepőbb azonban, mennyire stabil a legsikeresebb támogatásgyűjtők klubja. Annak dacára, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos, 2013. március 5-i állapotot tükröző összesítése alapján tavaly 23 ezer 107 szervezet részesült ténylegesen támogatásban, az első 20-ból 18 (!) szereplő egy évvel korábban is tagja volt az elitkörnek. Sőt, az első 5 helyen semmiféle mozgás nem történt: ugyanazok a szervezetek ugyanabban a sorrendben találhatók meg mindkét listán. Az egy évvel korábbi élbolyból egyébiránt éppen az utolsó két szereplő – a Gyermekkor Gyermekgyógyítás Korszerűsítéséért Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt – csúszott hátrébb néhány helyezést, s az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány és a Miskolci Állatsegítő Alapítvány kapaszkodott feljebb.

Úgy tűnik tehát, az élvonalba tartozó szervezeteknek kialakult és hűséges támogató táboraik van, amelyekre szinte biztosan számíthatnak. Olyannyira, hogy a 328 milliós tavalyi összegével a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány – amely az utóbbi három esztendőben mindig az első helyen végzett – 2011-hez képest 14 százalékkal még növelni is tudta a rendelkezői számát. Ez egyébként a TOP 5 többi tagjáról is elmondható, ha nem is ilyen léptékben. Ez az élmezőny további koncentrálódására utal, illetve a forrásokkal nyilván jobban ellátott szervezetek hatékony kampánytevékenységét sejteti.

A drasztikus visszaesés nem is a rendelkezők számánál mutatkozik – a tavalyi 1 millió 808 ezres kör, ahányan a civilek számára rendelkeztek, mindössze 2 százalékkal szűkebb a korábbitól –, hanem a szervezetekhez ténylegesen eljutó összegben, amely főként a jövedelmek visszaesése miatt apadt jó egyötödével. Ezt már a legnagyobbak is megérezték, így a stabil vezető ötös tagjainak is be kellett érniük 10–30 millió forinttal soványabb végösszeggel.

A koncentrációt mutatja, hogy a TOP 20-hoz befolyt 1,63 milliárd forint csaknem egynegyede a 23,1 ezer – amúgy a 2011-esnél mintegy 5 százalékkal kevesebb – kedvezményezett civil szervezethez beérkezett 6,99 milliárd forintnak. A 10 milliós határt egyébként 69 intézménynek sikerült átlépnie, az 1 millióst pedig éppen tízszer ennyinek. Ugyanakkor 11 ezer szervezetnek kevesebb, mint 100 ezer forinttal be kellett érnie.Kapcsolódó cikkek

2022. május 17.

Rizsborra csapott le a NAV

Pest megyei óraüzleteket és vegyeskereskedéseket ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, és hamis órákat, valamint engedély nélkül árusított rizsbort foglaltak le.

2022. május 17.

Sokat lehet bukni a kriptoügyletek adózásán

A tavalyi évtől jelentősen egyszerűsödött a kriptoügyletekből származó nyereségek adózása. Ezzel együtt azonban az szja törvény egy csapdát is tartogat – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából.