Stabil a civil 1 százalékok élbolya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendkívül koncentrált és meglepően stabil élmezőny jellemzi az 1 százalékos felajánlások civil kedvezményezettjeit. Az InfoTandem e heti infografikája azt is megmutatja, hogy a legnagyobb adományvonzó képességgel a gyermekek gyógyítására, illetve gondozására hivatott szervezetek rendelkeznek.


Mindössze négy típusba besorolható az a 20 civil szervezet, amely a 2012-es érvényes állampolgári rendelkezések szerint a legnagyobb összegű támogatáshoz jutott az 1 százalékos felajánlások révén. Az elsőszámú hívó szó egyértelműen a gyermek, s ezen belül is a beteg gyermek. Az utóbbiak megsegítésére gyűjtő szervezetek közül 11 került be a TOP 20-ba, további három pedig a rászoruló kicsik gondozásához kér forrásokat. Az általános gyógyítást (a rákellenes küzdelmet, illetve a mentőszolgálat segítését) két szereplő képviseli, a fennmaradó négy helyre pedig állatvédelemmel foglalkozó intézmények jutottak be. A fenti négy profil, különböző árnyalatokban, tulajdonképpen a bővebb élbolyt is uralja. Markánsan más – jelesül: oktatási-képzési – tartalommal igazából az 59. helyen bukkan fel az első szervezet, egy gyakorlóiskola alapítványa.

A tematikai egyneműségnél is meglepőbb azonban, mennyire stabil a legsikeresebb támogatásgyűjtők klubja. Annak dacára, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos, 2013. március 5-i állapotot tükröző összesítése alapján tavaly 23 ezer 107 szervezet részesült ténylegesen támogatásban, az első 20-ból 18 (!) szereplő egy évvel korábban is tagja volt az elitkörnek. Sőt, az első 5 helyen semmiféle mozgás nem történt: ugyanazok a szervezetek ugyanabban a sorrendben találhatók meg mindkét listán. Az egy évvel korábbi élbolyból egyébiránt éppen az utolsó két szereplő – a Gyermekkor Gyermekgyógyítás Korszerűsítéséért Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt – csúszott hátrébb néhány helyezést, s az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány és a Miskolci Állatsegítő Alapítvány kapaszkodott feljebb.

Úgy tűnik tehát, az élvonalba tartozó szervezeteknek kialakult és hűséges támogató táboraik van, amelyekre szinte biztosan számíthatnak. Olyannyira, hogy a 328 milliós tavalyi összegével a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány – amely az utóbbi három esztendőben mindig az első helyen végzett – 2011-hez képest 14 százalékkal még növelni is tudta a rendelkezői számát. Ez egyébként a TOP 5 többi tagjáról is elmondható, ha nem is ilyen léptékben. Ez az élmezőny további koncentrálódására utal, illetve a forrásokkal nyilván jobban ellátott szervezetek hatékony kampánytevékenységét sejteti.

A drasztikus visszaesés nem is a rendelkezők számánál mutatkozik – a tavalyi 1 millió 808 ezres kör, ahányan a civilek számára rendelkeztek, mindössze 2 százalékkal szűkebb a korábbitól –, hanem a szervezetekhez ténylegesen eljutó összegben, amely főként a jövedelmek visszaesése miatt apadt jó egyötödével. Ezt már a legnagyobbak is megérezték, így a stabil vezető ötös tagjainak is be kellett érniük 10–30 millió forinttal soványabb végösszeggel.

A koncentrációt mutatja, hogy a TOP 20-hoz befolyt 1,63 milliárd forint csaknem egynegyede a 23,1 ezer – amúgy a 2011-esnél mintegy 5 százalékkal kevesebb – kedvezményezett civil szervezethez beérkezett 6,99 milliárd forintnak. A 10 milliós határt egyébként 69 intézménynek sikerült átlépnie, az 1 millióst pedig éppen tízszer ennyinek. Ugyanakkor 11 ezer szervezetnek kevesebb, mint 100 ezer forinttal be kellett érnie.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.