Számlagyárost vettek őrizetbe Kecskeméten


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Őrizetbe vettek Kecskeméten egy férfit, aki fizetésképtelen cégeket vett át, majd azok nevében nagy mennyiségű fiktív számlát állított ki és azokat értékesítette – tájékoztatott Barnáné Horváth Melinda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.


A közlemény szerint a férfinél tartott házkutatás során a pénzügyi nyomozók egy jól elrejtett nejlonszatyorban több mint 1 milliárd forint bruttó összegről kiállított fiktív számlákat találtak. A számlákat befogadó társaságok között volt kecskeméti, jakabszállási, kerekegyházi, budapesti, gyulai, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyei társaság is.

Az 57 éves kecskeméti férfi már több ügyben a NAV pénzügyi nyomozóinak látókörébe került, ezért a nyomozást kiterjesztették. Kiderült, hogy 26 fizetésképtelen helyzetben lévő gazdasági társaságot vett át.

A férfi a megszerzett, jellemzően korlátolt felelősségű társaságok nevében fiktív számlákat állított ki és azokat jutalékért értékesítette. Az akcióban a pénzügyi nyomozók és adóellenőrök két időpontban, 70 helyszínen jelentek meg.

A „számlagyáros” egy kutyaház mögötti tárolóban elrejtve, egy nejlonszatyorban őrizte a „könyvelési anyagát”. A házkutatáskor innen kerültek elő a fiktív számlákat tartalmazó aktuális számlatömbök, a felhasznált bélyegzők, illetve több száz, még ki nem töltött számla.

Az adóellenőrök az akció során megkezdték a fiktív számlákat befogadó cégek ellenőrzését is. A pénzügyi nyomozók által beszerzett adatok alapján az ügyben újabb ellenőrzések elrendelése várható.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfit jelentős értékre elkövetett adócsalás és költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A férfit február elején vették őrizetbe, azóta több alkalommal tartottak nála házkutatást.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.