Számlagyűjtés: idő, vagy tér kérdése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Célszerűnek tartanám, hogy Magyarországon a vásárlástól számított meghatározott időtartamon, vagy földrajzi távolságon belül a vevőnél megtalálhatóak legyenek a bizonylatok – jelentette ki a Napi Gazdaságnak Veres János, aki szerint ˝már elindultak˝ a számlakommandók.

A pénzügyminiszter szerint a nem túl távoli jövőben 8-10 százalékra visszaszorítható a feketegazdaság aránya a mostani 17-18 százalékról – írja a lap.

Közlése szerint egyébként az idei gazdasági növekedés valószínűleg meghaladja majd a 2.5 százalékot, az államháztartás hiánya pedig bizonyosan 6,4 százalékon belül marad. A jövő évi makrogazdasági pályáról még nincs döntés, többféle számítás készült, köztük a sajtóban megszellőztetett 3,0-3,5 százalékos GDP-bővülésből kiinduló is – olvasható az újság mai számában.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.