Szigorúbb e-kereskedelem


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Augusztusban lép hatályba az elektronikus kereskedelemről szóló törvény módosítása, ami szigorítja a spamek szabályozását és kötelezővé teszi az elektronikus megrendelések visszaigazolását. A kizárólag csomagküldő szolgáltatással foglalkozók viszont mentesülnek az üzletfenntartási kötelezettség alól.

Elektronikus hirdetés

Az augusztus 6-tól hatályos törvénymódosítás (2007. évi XCIV. törvény) kimondja, hogy már az az elektronikus levél is tiltott, amelyik a címzett hozzájárulását kéri reklámok elektronikus küldéséhez. Tehát spamnek minősül a hozzájárulást kérő levél is. A kéretlen elektronikus hirdetések küldésének tilalma vonatkozik a pártok vagy társadalmi szervezetek által küldött elektronikus üzenetekre is. A jogszabály módosította a hitelintézeti törvényt is, és kiemeli, hogy pénzügyi intézmény nem küldhet ügyfelének közvetlen postai úton reklámanyagot, ha ezt az ügyfél kifejezett rendelkezéssel kizárta.

Amennyiben az elektronikus hirdető az igénybe vevő email-címéhez jogszerűen jut hozzá egy áru vagy szolgáltatás értékesítésekor, ugyanez a hirdető felhasználhatja jogszerűen tudomására jutott email-címet saját hasonló áruinak vagy szolgáltatásainak reklámozására. Ilyenkor azonban köteles biztosítani, hogy az igénybe vevő korlátozás és indokolás nélkül megtilthassa az elektronikus hirdetés megküldését. Erre a lehetőségre egyértelműen és feltűnő módon fel kell hívni az igénybe vevő figyelmét.

Megrendelés visszaigazolása

A szolgáltató a jövőben köteles a megrendelés megérkezését az igénybevevőnek elektronikus úton haladéktalanul visszaigazolni. Amennyiben a visszaigazolás a megrendelés elküldésétől számított, a szerződés tárgyától függő elvárható határidőn, legkésőbb azonban 48 órán belül nem érkezik meg, úgy az igénybe vevő mentesül az ajánlati kötöttség vagy szerződéses kötelezettség alól. A megrendelés is és a visszaigazolás is akkor tekintendő a szolgáltatóhoz, illetve az igénybevevőhöz megérkezettnek, amikor az a számára hozzáférhetővé válik.

Csomagküldés

2008. március 31-től a kizárólag csomagküldő kereskedelemmel foglakozó vállalkozások nem kötelesek külön üzlethelyiséget is fenntartani. Nincs is erre szükség, hiszen klasszikus értelemben szemtől-szemben nem találkoznak a vevőkkel, vevőszolgálati helyiség fenntartása ráadásul ellentétes az uniós gyakorlattal is. A szavatossághoz és a jótálláshoz kapcsolódó kereskedői kötelezettségek természetesen továbbra is változatlanul fennmaradnak.Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.