Szja-bevallás: kisokos az utolsó napokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóbevallás menetét, legfontosabb összefüggéseit, a fizetendő adót csökkentő kedvezményeket és sok más fontos tudnivalót foglaltunk össze a május 20-án lejáró bevallási- és fizetési határidő előtt.

A magánszemélynek adóköteles jövedelmükről és azok adójáról évenként bevallási kötelezettsége van, amely két módon teljesíthető:

  • a NAV által készített adóbevallási tervezet elfogadásával, javításával, kiegészítésével, vagy
  • az adóhatóság közreműködése nélkül készített bevallás (’SZJA bevallás) benyújtásával.

Egyes jövedelmek (kamatjövedelem, a nyeremény, a nyilvános vetélkedők, versenyek díjai és egyes nem pénzbeli juttatások) esetében a kifizető kötelezett az adó megállapítására, és az adó megfizetésére is.

Nincs bevallási kötelezettsége annak, aki az adóévben egyáltalán nem szerzett bevételt, vagy kizárólag olyan bevételt szerzett, amelyet nem kell bevallania.

A személyi jövedelemadót a bevétel megszerzésekor fő szabály szerint adóelőlegként vagy végleges (ún. „forrás”) adóként és ezek beszámításával, az adóbevallásban történő utólagos elszámolással az adóévi összes jövedelmet terhelő adó különbözeteként kell az adóbevallás benyújtására nyitva álló határidőig megfizetni.

Az adó megfizetése nem jelenti a bevallási kötelezettség teljesítését.

A 2018. évi adóbevallási tervezet és a 18SZJA bevallás

A NAV a magánszemélyek részére az adóévet követő év február végéig beérkezett kifizetői bevallások, adatszolgáltatások alapján adóbevallási tervezetet készít, amely tartalmazza adóhatóság nyilvántartásában szereplő, a magánszemély által az adóévben megszerzett,

  • az Szja tv. hatálya alá tartozó jövedelmet és annak adóját,
  • az Ekho tv. hatálya alá tartozó jövedelmet és annak adóját,
  • az Efo tv. szerinti jogviszonyból származó, a személyi jövedelemadóról szóló törvényszerinti mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet,
  • a Különadó tv. hatálya alá tartozó különadó-alapot képező bevételt és annak adóját,
  • a Szocho tv.szerint a szociális hozzájárulási adó alapját képező jövedelmet és az utána fizetendő szociális hozzájárulási adót.

A 2018. évi adóbevallási tervezet az erre a célra kialakított online felületen 2019. március 15-étől tekinthető meg a NAV SZJA oldalán az e-SZJA felületre belépve számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen. Ehhez ügyfélkapu regisztrációval kell rendelkezni. A 2018. évi jövedelmek bevallásának határideje 2019. május 20-a.

Annak, aki nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére, nem mezőgazdasági őstermelő vagy nem egyéni vállalkozó, és az adóbevallási tervezettel egyetért, további teendője nincs, személyi jövedelemadó bevallási kötelezettsége 2019. május 20-ával teljesítettnek minősül, a tervezet a magánszemély érvényes bevallásává válik, annak minden jogkövetkezményével együtt. Ez történik akkor is, ha valaki akár feledékenységből, akár szándékosan nem ellenőrzi a tervezetet. Éppen ezért az estleges szankciók elkerülése érdekében feltétlenül érdemes mindenkinek a tervezetben feltüntetett adatokat összevetni a rendelkezésre álló igazolásokkal, saját nyilvántartásokkal, és abban az esetben, ha eltérés mutatkozik, a bevallás benyújtásának határidejéig (2019. május 20-áig) az ügyfélkapun keresztül az erre a célra kialakított webes felületen kiegészíteni, vagy a 18SZJA  nyomtatványon a helyes bevallást benyújtani.

További részleteket az adóköteles, illetve nem adóköteles jövedelmekről itt talál. https://ado.hu/ado/igy-valljuk-be-az-szja-t-2/

Az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek, a mezőgazdasági őstermelőnek, az egyéni vállalkozónak mindenképpen önállóan kell elkészítenie és benyújtania szja-bevallását. Részletesen erről itt olvashat.

Így csökkenthető a fizetendő adó

Az Adó Online háromrészes sorozatban járta körül, miként mérsékelhető az adóalap, vagy a fizetendő adó. Az első rész az első házasok adókedvezményéről, a második a családi adókedvezményről szólt, míg a harmadik részben a súlyos fogyatékosság adókedvezményével kapcsolatos tudnivalókról volt szó.

A külföldi számlák jövedelmével is el kell számolni

Idén január elsejétől a NAV több mint 100 országból kap adatot automatikus információcsere keretében a magyar magánszemélyek külföldi számlájáról. Az adóhivatal idei ellenőrzési terve alapján, az adóhatóság ezeket az adatokat össze fogja vetni az adózó szja-bevallásában szereplő adatokkal, és amennyiben a bevallásban egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen szerepelnek a külföldi jövedelmek, akkor jogkövetési vizsgálatot fog végezni az adózóknál – írja az RSM blogja. A cég adószakértője figyelmeztet: a külföldi bank által kimutatott nyereség nem azonos az szja szerinti jövedelemmel. További részleteket itt talál.

Az szja-bevallásával kapcsolatos friss változások

Az Adó szaklap segítségével sorra vettük az szja-bevallást érintő friss törvényi változásokat.

Tájékoztat a NAV

Az szja-bevallás május 20-i határideje miatt a NAV fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai május 20-áig hétköznaponként tovább tartanak nyitva: hétköznaponként 8.30-18 óráig, 20-án, hétfőn pedig 8.30-20 óráig várják az ügyfeleket.

A NAV korábbi közleménye szerint a 1819-es infóvonalon hívható általános tájékoztató rendszer (TCC) munkatársai május 17-ig munkanapokon 8.30 órától 18 óráig, május 18-án (szombaton) és 19-én (vasárnap) 8.30 órától 13.30 óráig, május 20-án (hétfőn) 8.30 órától 20 óráig fogadják a személyi-jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Rendelkezzünk az 1 százalékokról!

Az adó 1+1 százalékáról szintén május 20-ig lehet rendelkezni. Az egyik egy százalékot civil szervezeteknek, a másikat valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani

Minden második ember rendelkezik adója 1+1 százalékáról, az előző évben 32 milliárd elvi keretből 14,5 milliárdot ajánlottak fel az adózók valamilyen célra – közölte a NAV.

Nem minden civil szervezet jogosult az egy százalékra: a hatóság honlapján elérhető az a mintegy harmincezer szervezet, amelyeket támogatni lehet.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.