Szja-bevallás: kisokos az utolsó percekre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogy működik a nyomtatvány-kitöltő program? Melyek az szja-bevallásokban elkövetett tipikus hibák? Hogyan kell kiszámolni és megosztani a családi adókedvezményt? Hogy kérhetek részletfizetést? Hogyan rendelkezhetek az adóm 1 százalékáról? Hová vihetem az utolsó pillanatban kitöltött szja-bevallásomat? Összeállításunk valamennyi kérdésre válaszol, és a már elkészített bevallások ellenőrzésére is alkalmas.


Az adóbevallás kitöltéséről és annak nehézségeiról itt írtunk.

Érdemes elkerülni a típushibákat

A NAV tapasztalata szerint az szja-bevallások kitöltése során a leggyakoribb hibák a következők:

 • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás;

 • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás főlapján nem kerül feltüntetésre sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím;

 • adószámos magánszemélyek nem tüntetik fel bevallásukon adószámukat, csak az adóazonosító jelüket;

 • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak;

 • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

A fenti hibák jelentős része kiküszöbölhető, ha a bevallási nyomtatvány kézi kitöltése helyett a NAV által közzétett ingyenes Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével készítjük el bevallásunkat.

Az utolsó percekben is lehet

Aki az adóbevallás postai elküldését az utolsó percekre hagyja, annak tudnia kell, hogy pénteken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta este 8 óráig lesz nyitva; ezek listáját itt találja.

Hosszabban tartanak nyitva a NAV ügyfélszolgálatai is; erről itt olvashat.

Érdemes böngészni a NAV jól áttekinthető tematikus szja-bevallás oldalát is.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

Fizetni is kell, de lehet részletekben

Péntek nemcsak az adó bevallásának, de befizetésének is a határideje.

Idén emelkedett a pótlékmentes részletfizetés maximálisan engedélyezhető összeghatára, s már nemcsak a személyi jövedelemadóra, hanem az egészségügyi hozzájárulásra is kérhető. 200.000 forintot meg nem haladó összegű személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás 2015. évi fizetési kötelezettségére (tartozásra) az esedékességtől számított 2-6 hónapon keresztül egyenlő részletekben történő megfizetést kaphat az adózó.

Amennyiben a személyi jövedelemadó-tartozást pénteken sem fizetjük be, az esedékesség napjától az adótartozás megfizetésének napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni, melynek mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része a tartozás összege után számítva. A NAV a 2000 forintot el nem érő késedelmi pótlékot nem írja elő.

A felmerült adófizetési kötelezettségét teljesítheti

 • átutalással,

 • Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül átutalással,

 • a NAV-ügyfélszolgálatokon POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel, vagy

 • készpénz-átutalási megbízás (csekk) útján.

Befizetéskor ügyelni kell arra, hogy az átutalás közlemény rovatába, illetve a csekk befizetőazonosító mezőjébe be kell írni az adózó adóazonosító jelét.

Az átutalásokhoz szükséges NAV-számlaszámokat itt találja.

Május 20-ig, szerdáig kell bevallani és befizetni a személyi jövedelemadót (szja), és addig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról is. A NAV közel 4,5 millió bevallást vár, és május 10-ig mindössze 1,727 milliót kapott, vagyis vélhetően sokan az utolsó napokra, percekre hagyják az adóbevallást elkészítését.

Érdemes használni a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot, mert nemcsak segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendő egyszer beírni és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Május 20-a nemcsak a bevallás benyújtásának, hanem a személyi jövedelemadó befizetésének is határideje. A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható – 150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető -, ilyenkor az első részletet kell május 20-áig megfizetni. Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba.

Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót, és ez esetben meg kell adni az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is. Ha az szja-bevallás hibátlan, a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül visszafizeti az összeget.

A leggyakoribb hibák

A NAV tájékoztatása szerint az adóbevallás aláírásának elmulasztásán túl a leggyakoribb hibák az alábbiak:

 • a visszaigényelhető adót, vagy rendelkező nyilatkozatot tartalmazó bevallás esetén nincs kitöltve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím mező;

 • az 55. sorban nem tüntetik fel a kifizető által levont adóelőleget;

 • a kifizető által levont adóelőleg (55.) sor helyett az adózó által befizetett (64.) sort töltik ki; (ebből adóhiány keletkezhet a folyószámlán)

 • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó 1453-03-as lapot;

 • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét (1453-A lap 19. sor);

 • a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltötték ki; (Így rövidebb időre jár a családi kedvezmény.)

 • az adószámot nem tüntetik fel a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni).

A családi kedvezmény kiszámítása

A családi kedvezmény bevallása minden magánszemélynek problémát okoz, ha egyedül nem tudja igénybe venni a kedvezményt, csak párjával közösen, vagy megosztva. Gyakorlati útmutatót ebben a cikkünkben talál. További példákat a kedvezmény megosztásáról itt tanulmányozhat.

Kiskönyvtár az áfáról sorozat két új kötete + Vacsora-kódex

A csomag tartalma:

– Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban

– Különös adózási módok az áfa rendszerében és a

– Vacsora-kódex

Rendelje meg most >>

Rendelkezés az 1+1 százalékról

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig lehet rendelkezni, a támogatható szervezetek megtalálhatók a NAV honlapján. Az adózók tavaly mindössze a 23,2 milliárd forintos elvi keret 52,2 százalékát ajánlották fel. A „bennragadó” összeg idén a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, amelyből pályázatokon keresztül igényelhetnek támogatást a civilszervezetek.

Az 1+1 százalék alapja az az összeg, amely a családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalap befizetett adójából az adókedvezmények (pl. személyi kedvezmény) érvényesítése, valamint az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a nyugdíjbiztosítási befizetések kiutalása után fennmarad. Az, akinek az említett kedvezmények miatt nem marad adója, vagy az a 10 ezer forintot nem éri el, civil szervezetet nem tud támogatni. Ez azonban nem zárja ki teljesen a rendelkezési jogosultságát, mert egyház részére még 0 forintról is érdemes rendelkeznie, ugyanis az egyházak – az 1 százalék mellett – kiegészítő támogatást is kapnak, amelynek mértékét a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a kiutalt összeg nagysága) alapján állapítják meg. Az 1+1 százalékos rendelkezésről mindent megtudhat ebből a cikkünkből.

Adótartozást is okozhat a hibásan kitöltött szja-bevallás

Az a tény, hogy adótartozásunk van, a befizetési kötelezettségen és a késedelmi pótlékon kívül egyéb hátrányokkal is jár, hiszen a jogalkotók az adófizetési kötelezettség határidőre történő maradéktalan teljesítését különböző kedvezmények, lehetőségek feltételéül szabták. Ez azt jelenti, hogy az adótörvényekben „felkínált” kedvezményeket, választási lehetőségeket, mentességeket csak akkor lehet igénybe venni, ha az adózónak nincs az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása. A hibásan kitöltött szja-bevallás adótartozást is okozhat, itt írtuk meg pontosan, hogyan.

Hosszabb nyitva tartás a NAV-nál és a postákon

Kedden és szerdán is a NAV központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat. Az szja-bevalláshoz szükséges információkról a NAV általános tájékoztató rendszerében is érdeklődhetnek az ügyfelek a 06-40/42-42-42-es számon. A hívásokat szintén a szokásosnál hosszabb nyitva tartással várják, hétfőtől szerdáig 8.30 és 18.00 óra között.

Az éjjel-nappal nyitva tartó budapesti 145-ös postán (XIV. Amerikai út 25.) kívül, a 62-es posta (Nyugati pályaudvar) és a 72-es posta (Keleti pályaudvar) 24.00 óráig, míg a 114-es posta (Mammut Bevásárlóközpont) 21 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére. Vidéken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig tart majd nyitva május 20-án.

A posta a küldemény felvételét a tényleges felvételi dátummal ismeri el, így ha az ügyfél a bevallási határidő utolsó napján közvetlenül éjfél előtt érkezik a postára, de a küldemény felvételére csak éjfél után kerül sor, akkor azon a tényleges dátumot rögzítik.

Az adóbevallások lakóhely szerinti postázási címét itt közölte az adóhatóság.

A számvitel nagy kézikönyve 2015 + 57 számviteli eset megoldása

 • érdekes számviteli példák
 • jogszabály alkalmazási tippek
 • döntési alternatívák
 • könyvelési lépések
 • ábrák és táblázatok

A népszerű szakkönyv áráért most az 57 számviteli eset megoldása című könyvet is megkapja!

Rendelje meg most a két könyvet egy áráért! >>


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.