Szja-bevallás: választhatjuk az egyszerűbbet is

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2014. január 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A törvényi rendelkezések több lehetőséget biztosítanak nekünk, magánszemélyeknek, hogy személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségünknek eleget tegyünk. Azért is fontos ismerni a választási lehetőségeinket és azok korlátait, hogy minél egyszerűbben, könnyebben tudjuk e feladatunkat teljesíteni. Hiszen, ha akár egy „söralátéten” is bevallhatjuk jövedelmünket, miért is adnánk be egy teljes adattartalmú bevallást, akár nagyobb hibalehetőséggel?


Mi közül választhatunk?

  • · munkáltatói adómegállapítás
  • · adóhatósági közreműködéssel készült egyszerűsített bevallás
  • · adónyilatkozat, ismertebb nevén „söralátét”
  • · önadózóként készített teljes adattartalmú vagy csökkentett adattartalmú bevallás

I. Munkáltatói adómegállapítás

A munkáltatói adómegállapításról érdemes tudni, hogy nem kötelezhető rá a munkáltató, így saját döntésén múlik, hogy felajánlja-e lehetőségként a bevallások elkészítését vagy sem. Amennyiben azonban felajánlja, minden munkavállalójának, illetve személyesen közreműködő tagjának biztosítania kell ezt a lehetőséget,  tehát nem mondhatja azt, hogy csak bizonyos csoportoknak készíti el, másoknak nem.

Kik azok a munkavállalók, akik kérhetik ezt a bevallási lehetőséget? Kizárólag azok, akik az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szereztek olyan bevételt, amelyet egyébként önadózóként kötelesek lennének bevallani, vagy közvetlenül egymás után fennálló munkaviszonyuk alapján szereztek jövedelmet, és az előző munkáltató által kiállított adatlapokat átadták a munkáltatójuknak.

Ha valakinek a munkaviszonyból származó jövedelme mellett társadalombiztosítási ellátásból – pl. nyugdíjból, családi pótlékból – is származik jövedelme, még mindig kérheti a munkáltatói adómegállapítást, illetve az sem kizáró ok, ha adókedvezményt szeretne érvényesíteni a munkavállaló. Ebben az esetben március 20-ig kell leadnia az igazolásokat. A bevallást a munkáltató május 20-ig készíti el, melyről igazolást ad a munkavállalónak, a NAV felé pedig elektronikus úton június 10-ig kell eljuttatnia.

A munkáltatói adómegállapítást az 13NY29 nyomtatványon kérhetjük 2014. január 31-ig.

II. Egyszerűsített adóbevallás

Az egyszerűsített adóbevallás lényege, hogy az adóhatóság készíti el a belföldi illetőségű magánszemély helyett a bevallását, az általa megadott információk és a nyilvántartásában lévő adatok alapján, belföldön adóztatható jövedelmei után. (Természetesen csak azokat az információkat kell nyilatkozat formájában megadni az adóhatóságnak, amiről nincs tudomása.) Amire figyelni kell, hogy itt is csak bizonyos jövedelem típusok esetén kérhető a bevallás elkészítése, például kérhetjük, ha munkáltatótól/kifizetőtől olyan bevételt szereztünk, amelyből az adót vagy adóelőleget levonták. De származhat még jövedelmünk ingó, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából, ingatlan bérbeadásából (de csak akkor, ha nem számolunk el költségként értékcsökkenést), osztalékból, esetleg egyszerűsített foglalkoztatás révén szerzett jövedelemből.

A családi kedvezmény, az adókedvezmény érvényesítése és az 1+1 százalékról történő rendelkezés sem zárja ki ezt a lehetőségünket. Akár még az EKHO közteherviselési forma sem lehet akadály. Kizáró ok lehet azonban, ha valaki egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, aki adóköteles bevételre tett szert főszabály szerint, esetleg átalányadózó fizető-vendéglátó tevékenységet folytató. De nem lehet akkor sem kérni ezt az egyszerűsített adóbevallási módszert, ha bevétellel szemben költségelszámolást választottunk, vagy árfolyamnyereségből származik a jövedelmünk, stb.

Az adóhatóság április 30-ig elkészíti az adóbevallás tervezetet, melyet ellenőrzés végett megküld a magánszemélynek postán vagy elektronikus módon. Ezt követően van lehetőség – ha valami nem megfelelő – kijavítani a bevallást és visszaküldeni május 20-ig, majd az adóhatóság ismét átszámolja, és június 20-ig értesítést küld róla, illetve a befizetendő adónkról.

Erre is lesz egy határidőnk, legkésőbb 2014. február 17-ig kérhetjük az elkészítését a 1353NY nyilatkozatot kitöltve.

III. Adónyilatkozat

Választhatjuk az egyszerűsített adótartalommal készítendő adóbevallást – ismertebb nevén „söralátétet” –  bevallási kötelezettségünk teljesítésére.

Előnye, hogy lényegesen kevesebb adatot kell megadni ezen adóbevallási nyomtatványon. Be kell írni az adóköteles jövedelmet, az adó összegét és a levont adóelőlegek összegét. A nyilatkozat hátulján segítségképpen kérdéseket találunk, ami segít eldönteni, hogy elkészíthetjük-e a „söralátétünket” vagy sem. A lényeg, hogy csak igen válaszaink legyenek a kérdésekre.

Kik is jogosultak ilyen bevallást tenni: kizárólag azon belföldi illetőségűek, akiknek ugyanazon munkáltatótól van jövedelmük (vagy egymást követően fennálló munkaviszony esetén az előző munkáltató által kiállított adatlapokat átadták a munkáltatójuknak) és az ebből levont adó/adóelőleg, valamint a ténylegesen fizetendő adó különbözete az 1 000 forintot nem haladja meg. Továbbá tételes költségelszámolást nem választott, illetve ha adójóváírást, adókedvezményt – ideértve a megosztás nélküli családi kedvezményt – a munkáltató/kifizető által figyelembe vett mértéken felül nem érvényesítene.

Választható akkor is, ha kizárólag kifizetőtől származik jövedelmünk, de az kifizetésenként nem haladja meg a 100 000 forintot, valamint a levont adó/adóelőleg és a ténylegesen fizetendő adó különbözete itt sem lépi túl az 1 000 forintot. Költségelszámolást itt sem választható, illetve adójóváírás, adókedvezmény nem vehető igénybe.
Mindkettő esetben kizáró ok, ha a magánszemély az adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, valamint nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot szeretne adni.

Vagyis azok, akik egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők többsége, EKHO közteherviselési formát választók, tételes átalányadózó fizető-vendéglátásból élők, vagy akár akiknek ingatlan értékesítés, külföldi munkavégzés miatt adóztatandó jövedelmük keletkezett, stb. nem használhatják a „söralátétet” jövedelmük bevallásához.

Fontos tudni, hogy a kifizető köteles tájékoztatni a magánszemélyt, hogy a bevételre vonatkozóan adónyilatkozatot adhat-e vagy sem, azonban a kifizető által nem ismert jövedelmeink minősítése a mi feladatunk, vagyis ezen túlmenően nekünk kell eldöntenünk, hogy minden feltételnek sikerült-e megfelelnünk és van-e lehetőségünk adónyilatkozat benyújtására. Ha a válasz pozitív, akkor határidőnkre az általános szabályok vonatkoznak, vagyis a bevallási határidő megegyezik az önadózás útján benyújtandó bevallás határidejével, ami május 20.

IV. Önadózás

Ha nem tudjuk vagy nem akarjuk egyik előzőekben ismertetett adóbevallási módot sem választani, akkor önállóan kell elkészítenünk a 1353 számú adóbevallást. Viszont itt is van lehetőségünk egy csökkentett adattartamú bevallást használni, mely alkalmat teremt arra, hogy megtartva az eredeti bevallás felépítését, sorszámozását egyszerűbb, áttekinthetőbb formában adjunk számot jövedelmünkről. Mivel ez egy csökkentett adattartalmú bevallás, ezért is lesznek sajnos kivételek, akik nem választhatják ezt a lehetőséget sem, ismét ide tartoznak az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, akiknek külföldről származó jövedelmük van, illetve azok is, akik tartós befektetésből származó bevallás-köteles jövedelmet szereztek, stb. Nekik sajnos teljes adattartalommal kell elkészíteniük a bevallásukat, ami őszintén szólva nem kis munka.

Számlázási szabályok 2014-ben

Szakmai fórum és képzés: 2014. január 30.

Előadó: Sike Olga, fősztályvezető-helyettes NAV

Jelentkezzen most!

Mindkét bevallás esetén a benyújtási határidő 2014. május 20. (egyéni vállalkozók és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek esetén 2014. február 25.). Bevallásunkat kitölthetjük elektronikusan és papír alapon is, illetve ha rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval, elektronikus úton fel is tudjuk adni. Azonban, ha postai úton juttatjuk el a NAV részére, ne felejtkezzünk el a tértivevényes vagy ajánlott feladóvevényről!

Ön tudja már, mely módszerrel, esetleg kinek a segítségével tud és tesz eleget a 2013. évi személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségének?

A cikket az UCMS Group Hungary szakértője készítette, további blogbejegyzések itt olvashatók. Az UCMS Group Hungary az Adó Online együttműködő partnere.


Kapcsolódó cikkek:


A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
2021. március 3.

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.

Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.