Szja: hogy szokás visszaélni? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó kódex friss száma az szja-val kapcsolatos visszaélési lehetőségeket és büntetéseiket elemzi. A lapot itt vásárolhatja meg.

A rendeltetésellenes joggyakorlást megvalósító adózói magatartások kiszűrése és megakadályozása kiemelt gazdasági érdek. Erre tekintettel az adóhatóság eljárása során jogosult a felek közötti szerződések, ügyletek és más hasonló cselekmények valódi tartalmuk szerinti minősítésére, amelynek adójogi jogkövetkezményeit az adózónak kell viselnie. Attól, hogy ezen ügyletek esetében az abban részt vevő felek látszólag, formálisan betartják a jogszabályi rendelkezéseket, eljárásuk jogellenes magatartásnak minősül. Az Adó kódex friss számának Visszaélésszerű magatartások az szja-val kapcsolatban című írása áttekinti, részletezi e visszaélésszerű magatartások főbb megjelenési területeit és a visszaélések jogkövetkezményeit.

A készpénzzel történő fizetés adózási szempontból több ok miatt sem kívánatos: előfordulhat, hogy az így keletkezett bevételt az adózó kivonja az adózás alól, és egy esetleges utólagos adóhatósági ellenőrzésnél nehezen állapítható meg a valós bevétel, illetve az adó alapja. Ez is indokolttá teszi, hogy a készpénzforgalmat jogszabályi szinten korlátozzák, illetve ezt az adóhatóság ellenőrizze is. A készpénzforgalom adóhatósági ellenőrzése című cikk példákkal és azok részletes értelmezésével segíti a készpénzfizetés különböző eseteire vonatkozó szabályok megértését.

Az Adó kódex legfrissebb, 2016/7-es számában a fentieken túl olvashat még az online pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzési jogesetekről, valamint a belső szabályzatok és az iratmegőrzés területén tapasztalható jellemző hiányosságokról.

A lap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 28.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével. „Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

2023. március 28.

Hogyan kell ellenőrizni az üzleti partnereket?

A gondosan eljáró gazdasági szereplőktől elvárható, hogy még a szerződéskötés előtt tájékozódjanak üzleti partnerükről, meggyőződjenek üzletfelük megbízhatóságáról.

2023. március 28.

Rendezvényszervezés és az áfa

Magyarországon is különbséget kell tenni az adóalanyok és nem adóalanyok között nyújtott szolgáltatások tekintetében, valamint a komplex és a belépést biztosító szolgáltatások tekintetében.