Szja: hogy szokás visszaélni? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó kódex friss száma az szja-val kapcsolatos visszaélési lehetőségeket és büntetéseiket elemzi. A lapot itt vásárolhatja meg.


A rendeltetésellenes joggyakorlást megvalósító adózói magatartások kiszűrése és megakadályozása kiemelt gazdasági érdek. Erre tekintettel az adóhatóság eljárása során jogosult a felek közötti szerződések, ügyletek és más hasonló cselekmények valódi tartalmuk szerinti minősítésére, amelynek adójogi jogkövetkezményeit az adózónak kell viselnie. Attól, hogy ezen ügyletek esetében az abban részt vevő felek látszólag, formálisan betartják a jogszabályi rendelkezéseket, eljárásuk jogellenes magatartásnak minősül. Az Adó kódex friss számának Visszaélésszerű magatartások az szja-val kapcsolatban című írása áttekinti, részletezi e visszaélésszerű magatartások főbb megjelenési területeit és a visszaélések jogkövetkezményeit.

A készpénzzel történő fizetés adózási szempontból több ok miatt sem kívánatos: előfordulhat, hogy az így keletkezett bevételt az adózó kivonja az adózás alól, és egy esetleges utólagos adóhatósági ellenőrzésnél nehezen állapítható meg a valós bevétel, illetve az adó alapja. Ez is indokolttá teszi, hogy a készpénzforgalmat jogszabályi szinten korlátozzák, illetve ezt az adóhatóság ellenőrizze is. A készpénzforgalom adóhatósági ellenőrzése című cikk példákkal és azok részletes értelmezésével segíti a készpénzfizetés különböző eseteire vonatkozó szabályok megértését.

Az Adó kódex legfrissebb, 2016/7-es számában a fentieken túl olvashat még az online pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzési jogesetekről, valamint a belső szabályzatok és az iratmegőrzés területén tapasztalható jellemző hiányosságokról.

A lap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek