Szja-példák: személygépkocsi költségtérítés tételes elszámolása és a cégautóadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magánszemély a munkáltatójától élettárs tulajdonában levő autó használatára kap költségtérítést. Kérdés, felmerül-e a magánszemélynél a cégautóadó-fizetési kötelezettség? Az Adó jogtáron összesen 64 számpélda érhető el a személyi jövedelemadóról szóló törvényhez.

Magánszemély a munkáltatójától élettárs tulajdonában levő autó használatára kap költségtérítést. Kérdés, felmerül-e a magánszemélynél a cégautóadó-fizetési kötelezettség? Ha igen, akkor kinek kell az adóbevallást elkészítenie és megfizetnie az adót, neki vagy az élettársának? Mely esetben nem merülne fel a cégautóadó-fizetési kötelezettség?

Szabály: Az élettárs tulajdonában lévő személygépkocsi üzleti használatára tekintettel fizetett költségtérítéssel szemben a magánszemély tételes költségelszámolással számolhat el költséget, mely esetben a személygépkocsi adóalany tulajdonosának (az élettársnak) cégautóadót kell fizetnie annak a hónapnak a kötelezettségeként, amelyet megelőző hónapban a költségelszámolás történt. A bevallást az élettársnak az állami adóhatósághoz a 1701-es számú nyomtatványon kell benyújtani a negyedévet követő hónap 20. napjáig, és ugyaneddig esedékes az adó megfizetése is a kincstárnál vezetett 10032000-01076167 számú, NAV Cégautóadó bevételi számlára. A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó. Levonásra a negyedév azon hónapjaira jutó gépjárműadó esetén van lehetőség, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó- és gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

személygépkocsi költségtérítésAbban az esetben nem merülne fel a cégautóadó-fizetési kötelezettség, ha a magánszemély a kapott költségtérítéssel szemben nem számolna el költséget (erről nyilatkozna a munkáltatónak), azaz a munkáltató a költségtérítést is a bérre vonatkozó közterhek levonásával, megfizetésével számfejtené és vallaná be. Ezt a lehetőséget nyilvánvalóan akkor érdemes választani, ha a költségtérítés összege után fizetendő közterhek összege kevesebb, mint a gépjárműadóval csökkentett cégautóadó.

Például, ha az élettárs személygépkocsijának teljesítménye, gyártási éve alapján az adott havi cégautóadó 7700 Ft, az adott hónapra eső gépjárműadó 1250 Ft, az élettársnak 6450 Ft lesz a kötelezettsége, ha a magánszemély tételes költségelszámolást választ a kapott költségtérítéssel szemben.

Amennyiben az adott hónapban 1000 kilométer futásteljesítmény alapján 9,5 l/100 km üzemanyag-fogyasztási norma és 356 Ft/liter üzemanyagár figyelembevételével a költségtérítés összege 33 820 Ft, annak bérként történő számfejtése esetén a magánszemélyt terhelő szja és járulék 33 820 × (0,15 + 0,185) = 11 330 Ft, a munkáltatót terhelő közteher 33 820 × (0,155 + 0,015) = 5749 Ft, vagyis az összes közteher 17 079 Ft. Ebben az esetben érdemes a tételes költségelszámolást választani és a cégautóadót megfizetni.

Ugyanakkor, ha az adott hónapban 100 kilométer futásteljesítmény alapján 9,5 l/100 km üzemanyag-fogyasztási norma és 356 Ft/liter üzemanyagár figyelembevételével a költségtérítés összege 3382 Ft, annak bérként történő számfejtése esetén a magánszemélyt terhelő szja és járulék 3382 × (0,15 + 0,185) = 1133 Ft, a munkáltatót terhelő közteher 3382 × (0,155 + 0,015) = 575 Ft, vagyis az összes közteher 1708 Ft, mely esetben nyilvánvalóan észszerűbb a költségtérítés bérként történő számfejtése.


Kapcsolódó cikkek