Szó sincs sáveltörlésről, láthatáron a kamatcsökkentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fokozatosan csökkentheti az alapkamatot az év hátralévő részében – mondta Karvalits Ferenc, a jegybank elnökhelyettese a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Az MTI-Eco által idézett interjúban Karvalits kifejtette, ha marad az alapvető inflációs forgatókönyv, nem merülnek fel új kockázatok, akkor feltételezhető, hogy a júniusi kamatmérséklés csupán az első volt. A további monetáris lazítások időzítését és mértékét esetről esetre dönti majd el a monetáris tanács.

A jegybankár szerint a legutóbbi kamatcsökkentést jól fogadta a piac, amennyiben a forint és a kormánykötvények erősödtek, a közgazdászokat csak az időzítés, és nem pedig az enyhítés ténye lepte meg. Lehetett valami hiba a lépés kommunikációjában, és ebből tanulni kell – fogalmazott Karvalits, hozzátéve: nem hangsúlyozták eléggé, hogy az alapvető a jegybanki előrejelzés rendben van.

Az állampapírok hozamába hat-tizenkét hónapos távlatban beárazott kamatpálya mérsékelt, de többé-kevésbé folyamatos központi kamatcsökkentésre mutat, és ez, jelenlegi ismereteink szerint, nagyjában-egészében megfelel a központi bank gazdasági és kockázatértékelési várakozásának – mondta az elnökhelyettest a hírügynökség. A jegybank óvatos lesz a jövőben is, erősen figyelni fog minden új tényezőre, amely veszélyeztetheti a középtávon 3 százalékos tizenkét havi inflációs célját, és figyelnie kell a nemzetközi piacok „kockázatétvágyára” is – tette hozzá Karvalits, s rámutatott: az MNB-nek törekednie kell a gazdasági növekedési áldozatok mérséklésére, de a fő gondja: tartani az inflációs célt.

Tévednek azok a befektetők, akik azt hiszik, hogy a forint ereje irányítja a kamatdöntéseket, jóllehet az árfolyam kétségtelenül jelentős tényező az infláció alakítói között. Más gazdasági és pénzügyi körülményeket nem számítva, a középtávú inflációs célt igen széles árfolyam-ingadozás közben is el lehet érni – derül ki a nyilatkozatból, amely szerint a forint hivatalos árfolyamsávjának megszüntetése nincs napirenden, és az sem játszik szerepet a kamatdöntésekben, ha a forint közel kerül a sáv széléhez.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.