Szövögetett ÁFA-tervek: egy sima, egy fordított


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább szigorítja a kormányzat az adócsalások szankcióit az adótörvények soros módosításakor – mondta a pénzügyminiszter, amikor APEH-dolgozókat és pénzügyőröket tüntetett ki. Veres János a Gazdasági Rádiónak azt mondta: januártól újabb termékekre és szolgáltatásokra terjesztik ki az úgynevezett fordított ÁFA-befizetést, amely azzal, hogy nem a szolgáltatást nyújtó, hanem az igénybevevő fizeti be az adót jelentősen csökkenti a csalások és körbetartozások számát.

Veres szerint már az az elmúlt időszakban is elég jelentős eredményeket értek el azzal is a fekete gazdaság visszaszorítása terén, hogy ma már több mint 140 ezer fővel bővült azok köre, akik a TB-be befizetőként megjelentek az előző év adataihoz képest, 110 ezer főre tehető azok száma, akik a dupla minimálbér után fizetnek járulékot, illetve elég jelentős eredményeket értek el abban is, hogy egy szélesebb adóbázisról kerül több adó befizetésre.

A következő időszakban esedékes további intézkedésekkel kapcsolatban a miniszter megjegyezte: a cégekkel kapcsolatos minimális nyereségadó-alap elvárást az APEH ellenőrzésekkel fogja figyelni a következő évben. A kormányzati szándék szerint megváltoztatják az ÁFA-elszámolásokat is, annak érdekében, hogy minél kevesebb ún. körhinta-csalást tudjanak elkövetni Magyarországon a vállalkozások az állam terhére.

A fordított ÁFA-fizetéssel kapcsolatban Veres János elmondta: egy termékkörben (a hulladékkereskedelem területén) idehaza már mai is a fordított ÁFA a gyakorlat. Ugyanakkor több területen is vizsgálják, hogy a 2008. január 1-jétől hatályba lépő új ÁFA-törvény más termékekre, tevékenységekre is a fordított ÁFA-elszámolást tegye kötelezővé, azért, hogy megszüntessék a visszaélési lehetőséget.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.