Szövögetett ÁFA-tervek: egy sima, egy fordított


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább szigorítja a kormányzat az adócsalások szankcióit az adótörvények soros módosításakor – mondta a pénzügyminiszter, amikor APEH-dolgozókat és pénzügyőröket tüntetett ki. Veres János a Gazdasági Rádiónak azt mondta: januártól újabb termékekre és szolgáltatásokra terjesztik ki az úgynevezett fordított ÁFA-befizetést, amely azzal, hogy nem a szolgáltatást nyújtó, hanem az igénybevevő fizeti be az adót jelentősen csökkenti a csalások és körbetartozások számát.

Veres szerint már az az elmúlt időszakban is elég jelentős eredményeket értek el azzal is a fekete gazdaság visszaszorítása terén, hogy ma már több mint 140 ezer fővel bővült azok köre, akik a TB-be befizetőként megjelentek az előző év adataihoz képest, 110 ezer főre tehető azok száma, akik a dupla minimálbér után fizetnek járulékot, illetve elég jelentős eredményeket értek el abban is, hogy egy szélesebb adóbázisról kerül több adó befizetésre.

A következő időszakban esedékes további intézkedésekkel kapcsolatban a miniszter megjegyezte: a cégekkel kapcsolatos minimális nyereségadó-alap elvárást az APEH ellenőrzésekkel fogja figyelni a következő évben. A kormányzati szándék szerint megváltoztatják az ÁFA-elszámolásokat is, annak érdekében, hogy minél kevesebb ún. körhinta-csalást tudjanak elkövetni Magyarországon a vállalkozások az állam terhére.

A fordított ÁFA-fizetéssel kapcsolatban Veres János elmondta: egy termékkörben (a hulladékkereskedelem területén) idehaza már mai is a fordított ÁFA a gyakorlat. Ugyanakkor több területen is vizsgálják, hogy a 2008. január 1-jétől hatályba lépő új ÁFA-törvény más termékekre, tevékenységekre is a fordított ÁFA-elszámolást tegye kötelezővé, azért, hogy megszüntessék a visszaélési lehetőséget.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.