Tájékoztatást adott ki a NAV a FATCA-ról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha az amerikai adóazonosító szám hiányzik, kilenc darab nagy „A” betűt kell beírni – derül ki a tájékoztatásból.


Tájékoztatást adott ki a NAV a FATCA Megállapodást érintő 2017-46-os számú amerikai közlemény gyakorlati alkalmazhatóságáról, a meglévő számlákhoz kapcsolódó amerikai adóazonosító számok esetében.

Továbbra is érvényes, hogy a 2017. adóévre és az azt követő adóévekre a Jelentő Pénzügyi Intézménynek valamennyi Jelentendő Számla esetén be kell szereznie és adatszolgáltatásában szerepeltetnie kell minden Meghatározott Egyesült Államokbeli Személy egyesült államokbeli adóazonosító számát.

Az amerikai adóhatóság 2017. szeptember 25-én kelt 2017-46 számú közleményében úgy nyilatkozott, hogy nem fogja jelentős nem-megfelelésnek tekinteni azokat az eseteket, ha a Modell 1-es FATCA kormányközi megállapodást kötő joghatóságokban működő Jelentő Pénzügyi Intézmények nem tudják beszerezni az amerikai jelentendő személyek amerikai adóazonosító számát a Meglévő számlák esetében, a 2017-es, 2018-as és 2019-es naptári évek vonatkozásában, amennyiben a Jelentő Pénzügyi Intézmény:

(1) beszerzi és jelenti minden olyan jelentendő számlatulajdonos és ellenőrzést gyakorló személy születési dátumát, amelyekre vonatkozóan nem tudott beszerezni amerikai adóazonosító számot,

(2) évente megkísérli beszerezni minden érintett számlatulajdonostól a jelentendő hiányzó amerikai adóazonosító számot; és

(3) mielőtt teljesíti adatszolgáltatását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé a 2017-es év vonatkozásában, átnézi az elektronikusan kereshető adatbázisát a hiányzó amerikai adóazonosító számok beszerzése érdekében.

[htmlbox art_tukor]

A fenti amerikai közleményre tekintettel, a 2017-2019. közötti adóévekre vonatkozó adatszolgáltatást a NAV technikailag hibátlanként fogadja be a meglévő számlák esetében, amennyiben az adatszolgáltató teljesíti a fenti három feltételt, szerepelteti az érintett számlatulajdonos illetve ellenőrzést gyakorló személy születési dátumát a nyomtatványban, és a hiányzó amerikai adóazonosító számnál kilenc darab nagy „A” betűt ad meg. 

A teljes tájékoztató elolvasható itt


Kapcsolódó cikkek