Tájékoztatást adott ki a NAV a FATCA-ról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha az amerikai adóazonosító szám hiányzik, kilenc darab nagy „A” betűt kell beírni – derül ki a tájékoztatásból.


Tájékoztatást adott ki a NAV a FATCA Megállapodást érintő 2017-46-os számú amerikai közlemény gyakorlati alkalmazhatóságáról, a meglévő számlákhoz kapcsolódó amerikai adóazonosító számok esetében.

Továbbra is érvényes, hogy a 2017. adóévre és az azt követő adóévekre a Jelentő Pénzügyi Intézménynek valamennyi Jelentendő Számla esetén be kell szereznie és adatszolgáltatásában szerepeltetnie kell minden Meghatározott Egyesült Államokbeli Személy egyesült államokbeli adóazonosító számát.

Az amerikai adóhatóság 2017. szeptember 25-én kelt 2017-46 számú közleményében úgy nyilatkozott, hogy nem fogja jelentős nem-megfelelésnek tekinteni azokat az eseteket, ha a Modell 1-es FATCA kormányközi megállapodást kötő joghatóságokban működő Jelentő Pénzügyi Intézmények nem tudják beszerezni az amerikai jelentendő személyek amerikai adóazonosító számát a Meglévő számlák esetében, a 2017-es, 2018-as és 2019-es naptári évek vonatkozásában, amennyiben a Jelentő Pénzügyi Intézmény:

(1) beszerzi és jelenti minden olyan jelentendő számlatulajdonos és ellenőrzést gyakorló személy születési dátumát, amelyekre vonatkozóan nem tudott beszerezni amerikai adóazonosító számot,

(2) évente megkísérli beszerezni minden érintett számlatulajdonostól a jelentendő hiányzó amerikai adóazonosító számot; és

(3) mielőtt teljesíti adatszolgáltatását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé a 2017-es év vonatkozásában, átnézi az elektronikusan kereshető adatbázisát a hiányzó amerikai adóazonosító számok beszerzése érdekében.

[htmlbox art_tukor]

A fenti amerikai közleményre tekintettel, a 2017-2019. közötti adóévekre vonatkozó adatszolgáltatást a NAV technikailag hibátlanként fogadja be a meglévő számlák esetében, amennyiben az adatszolgáltató teljesíti a fenti három feltételt, szerepelteti az érintett számlatulajdonos illetve ellenőrzést gyakorló személy születési dátumát a nyomtatványban, és a hiányzó amerikai adóazonosító számnál kilenc darab nagy „A” betűt ad meg. 

A teljes tájékoztató elolvasható itt


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.