Társadalombiztosítás – a napi munkát segítő információk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közelmúltban jelent meg az Adó-kódex társadalombiztosítási száma, amely a legfontosabb jogszabályok egységes szerkezetbe foglalt szövege mellett összefoglalja a jogalkalmazók számára legfontosabb információkat is.

Nyugdíjváltozások

A nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások 2007. január elsejétől 4 százalékkal emelkedtek, így az üregségi teljes nyugdíj összege 26 830 forintra nőtt. Február 15-ei hatállyal azonban ismételten módosult a jogszabály, ennek következtében a nyugdíjminimum 27 300 Ft-ra emelkedett.

A nyugdíjak korrekciós célú emelése következtében az ötven százalékos özvegyi nyugdíj 2006. január elsejétől 55 százalékos, 2007. január elsejétől pedig 60 százalékos mértékre emelkedett.

Nyugdíjasok foglalkoztatása

Április elsejétől (önkéntes vállalással már az év elejétől) a saját jogú nyugdíjas foglalkoztató is köteles 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot fizetni a nyugdíjasként elért jövedelme után. Aki nyugdíjasként legalább egy évig fizetett járulékot, annak minden 365 nap szolgálati idő után a járulékalapot képező jövedelme 0,4 százalékával kell a nyugellátása összegét megemelni.

2008. január elsejétől az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjazáshoz a biztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni. Amennyiben a nyugdíjas újabb biztosítással járó jogviszonyt létesít, a nyugellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó jövedelme az adott évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét, és nem töltötte be a 62. életévét. A 2008. január elsejét megelőzően megállapított nyugdíjak esetében azonban a kötelező szünetelésre vonatkozó szabályt csak 2010-től kell majd alkalmazni.

Járulékfizetés

A korkedvezményes nyugdíjak fedezetére a munkáltatók 2007. január elsejétől többletjárulékot kötelesek fizetni. A 13 százalékos korkedvezmény-biztosítási járulékot a korkedvezményes munkakörben foglalkoztatott dolgozó járulékalapul szolgáló jövedelme után kell teljesíteni azzal azonban, hogy az új befizetéshez a központi költségvetés 2011-ig fokozatosan csökkenő mértékben támogatást nyújt. Az idei évben a teljes többletet átvállalja a költségvetés, a következő években a járulék 25, 50, és 75 százalékát, 2011-től pedig már a 100 százalékát kell a munkáltatónak viselnie.

A nyugdíjjárulék felső határa az idei évben napi 18 490 Ft-ra, évi 6 748 850 Ft-ra emelkedett. A minimum járulékalap január elsejétől 131 000 forint, a minimálbér pedig 65 500 forint lett.

Az Adó-kódex 2007/1-2 Társadalombiztosítás 2007. számában megtalálhatják a bedolgozók, megbízottak utáni járulékterheket, az alkalmi munka közterheit, valamint megtekinthetik a minimum járulékalapot el nem érő járulékfizetéssel és a nyugdíjszámítással kapcsolatos példákat is.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.