Tíz cég tartozik egymilliárdnál is többel az adóhatóságnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 45 milliárd forintnyi adóval és 38 milliárdnyi bírsággal tartoztak a magyar cégek és magánszemélyek az adóhatóságnak a tavalyi utolsó negyedévben. A legnagyobb adós egy miskolci vállalat, amelynek több mint 12 milliárdot kellene befizetnie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2010 negyedik negyedévében 184 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt. A dobogó legfelső fokán – a bírságokat is beleszámítva – 12,7 milliárd forinttal egy miskolci cég áll, míg a magánszemélyek közül 698 millió forinttal lehetett az első helyre kerülni.

A NAV negyedévente közli azok listáját, akiknél az előző negyedév során jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiányt állapított meg.

A hatóság a tavalyi negyedik negyedévben összesen 45,3 milliárd forint adóhiányt állapított meg, az azután fizetendő bírság és késedelmi pótlék összege pedig 38,1 milliárd forint volt. A tavalyi harmadik negyedévben a megállapított adóhiány összege 33,7 milliárd, a bírságoké pedig 30,4 milliárd forintra rúgott.

A nagy adósok most közzétett listáján 126 vállalkozás és 58 magánszemély neve szerepel, közülük néhányé kétszer is, a cégek legtöbbje felszámolás vagy végelszámolás alatt van. Tíz cégnek van egymilliárd feletti adótartozása, és kilenc magánszemélytől vár százmillió forintnál is többet az adóhatóság.

Forrás: origo.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.