Tíz százalék alatti áfakulcsot kérnek
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Nem lenne értelme az áfacsalásnak, és a büdzsé sem rövidülne meg, ha az alapvető élelmiszerek áfáját 10 százalék alá csökkentenék – állítja a „Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért” szakmai tömörülés tanulmánya.
A „Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért” szakmai tömörülés az Ernst & Young (E&Y) tanulmánya alapján azt javasolja, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék 10 százalék alá; javaslatukat kedden, futárral juttatták el a miniszterelnöknek, s az érintett tárcák, valamint parlamenti bizottságok vezetői is megkapták – jelentették be a szerveződés képviselői szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
A Fórum alapvető élelmiszereket előállító iparágakban (hús- és húsipari, sütőipari, malomipari, zöldség-gyümölcs, tej- és tejtermékek, baromfi, cukor, kávé, étolaj) működő cégeket, szakmai szervezeteket tömörít.
Vékási Tamás, a szerveződés megbízásából tanulmányt készítő E&Y partnere elmondta: 10 százalék alatti kulcs esetén már nem éri meg áfát csalni. A tanácsadó cég számításai szerint az alapvető élelmiszerek 10 százalékos áfája mellett biztosítani lehetne a költségvetési egyensúlyt, de elképzelhető, hogy 9 százalékos áfa is elég lenne ehhez.
Az alapvető élelmiszerek áfakulcsa csökkentése melletti és elleni érveket, valamint az alacsonyabb kulcs piaci és költségvetési hatásait elemezte az Adó Online ebben a cikkben.
(Forrás: MTI)
Tervezzen az őszre Hungary Cardért!
Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic – Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át! Rendezvénynaptárért kattintson >>> |
|