Több tízezer ingatlant árverezhetnek el a bankok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több tízezer, hitel fedezetéül szolgáló ingatlant árverezhetnek el áprilistól a hitelintézetek. A PSZÁF ugyanis 105 ezer kilencven napon túli tartozást tart nyilván, és a kilakoltatási moratórium a fűtési szezon végén, azaz április 15-én lejár – írja a Világgazdaság.

A lap érdeklődésére a hitelintézetek közül csak a K&H Bank árulta el, hogy náluk 8,4 százalék a nem fizető lakossági hitelek aránya. Szerintük a kilakoltatási moratórium miatt befagyott az ingatlanpiac, az emberek bizonytalanok, a bankok pedig óvatosak, hisz a jelzáloghitelek biztosítékai nem érvényesíthetők. Bába Ágnes, a hitelintézet lakossági üzletágának a vezetője egy háttérbeszélgetésen úgy vélekedett, ha meghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumot, akkor a jelzáloghitelek automatikusan fedezetlen hitelekké válnának.

A bank szakértői az építőipar élénkítését tartják a probléma egyik lehetséges megoldásának. Szerintük a kormány által a jövő évre kitűzött 4-6 százalékos gazdasági növekedéshez is elengedhetetlen az ingatlanpiac és az építőipar talpra állítása. Emellett úgy gondolják, hogy az építőipar fellendülése megoldást is hozna a nem fizető adósok jelentős részének is, mert a munkanélküliség csökkenésén keresztül javítaná az ügyfelek fizetőképességét.

További részletek a Világgazdaságban.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.