Többen ajánlottunk kevesebbet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A személyi jövedelemadóból (szja) felajánlott 1+1 százalék összege a tavalyi 13,1 milliárd után 2007-ben 14,4 milliárd forint volt, amely 1,595 millió progresszíven adózó magánszemélytől származik – jelentette be Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

Az idei érvényes felajánlásokban szereplő 14,4 milliárd forint a 26,1 milliárdos keret 55 százalékát teszi ki – jelezte Polgár Péter, hozzátéve, hogy az 3,272 millió progresszíven adózó 49 százaléka, 1,595 millió fő tett felajánlást.

Az érvényesen rendelkezők száma több évi stagnálás után az idén közel 1,6 millióra nőtt (tavaly 1,38 millió volt), ez jellemző az érvényesen felajánlott összegre is, ugyanakkor az egy érvényes nyilatkozatra jutó átlagos felajánlás összege 5.955 forintról 5.665 forintra csökkent.

Az érvénytelen nyilatkozatot tevők száma az eddigi feldolgozás szerint 206 ezer szemben a tavaly augusztusi 124 ezerrel. Az APEH csak abban az esetben fogadta el érvényesnek a felajánlást, ha az azt tartalmazó boríték és a rendelkező nyilatkozat kitöltése megfelelt az előírásoknak, és a rendelkező magánszemély az szja egy százalék alapjául szolgáló adót maradéktalanul megfizette, vagy a meghatározott feltételek mellett fizetési könnyítésben részesült.

A 27.400 ezer civil szervezet 8,4 milliárd forinthoz jut (2006-ban 7,7 milliárdhoz), az egyházaknak 4,1 milliárd forintot (2006-ban 3,8 milliárdot) ajánlottak fel, a kiemelt költségvetési előirányzatoknak pedig 1,8 milliárd forintot (2006-ban 1,4 milliárdot).

Az elnökhelyettes elmondta: a ma nyilvánosságra kerülő adatok szerint az egyházak közül a legnagyobb összeget, 2,5 milliárd forintot a Magyar Katolikus Egyháznak, 837,6 milliót a Magyarországi Református Egyháznak, 259,4 milliót a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajánlották fel az adózók. A kiemelt költségvetési előirányzatok közül legnagyobb összeg, 860 millió forint parlagfű mentesítésre jut az adózók felajánlásaiból.

Az APEH szeptember 1-jéig értesítette a civil szervezeteket a támogatás várható nagyságáról és azokról a feltételekről is, amelyeket a levél kézbesítését követő 30 napon belül igazolniuk kell ahhoz, hogy a támogatáshoz jussanak. Amennyiben ezek a szervezetek időben elküldik az igazolásokat, az adóhatóság legkésőbb november 30-ig átutalja a részükre felajánlott összeget. Az egyházak a felajánlott összegekhez a jövő év január 10-én jutnak hozzá.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.