Többet adóztak a dél-alföldiek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága az első félévben mintegy 208,9 milliárd forintot szedett be a kiemelt adó- és járuléknemekben, ez 15,6 százalékkal, 28,0 milliárd forinttal több, mint a múlt év hasonló időszakában – közölte Tamásné Czinege Csilla igazgató.

A jövedelmekhez kapcsolódó adóknál, járulékoknál érvényesült azoknak a jogszabály-változásoknak a hatása, amelyek az adózói kör kiszélesítésével a bevételek növekedését segítették elő. Ezek a hatások leginkább a társadalombiztosítási bevételeknél jelentek meg, a nyugdíjbiztosítási alapot érintő befizetések nettó összege 18,8 százalékkal, 11,0 milliárd forinttal nőtt a múlt évhez képest – áll a regionális igazgatóság tájékoztatójában.

A nettó áfa-bevétel 29,7 százalékos, 6,7 milliárd forintos növekedése a magasabb befizetésekből származott, ugyanis a visszaigénylések összege majdnem azonos volt a tavalyival. A társasági adóból származó bevétel 28,1 százalékkal, 2,1 milliárd forinttal haladta meg a múlt évit, nagyjából az előlegfizetési kötelezettségeknek megfelelően alakult.

Kevesebb ellenőrzés, magasabb adóhiány

A Dél-Alföldön az első félévben kevesebb ellenőrzést fejeztek be, mint tavaly ilyenkor, ugyanakkor a múlt évinél több, összesen 14.189 millió forint adóhiányt tártak fel a revizorok.

Az év első hét hónapjában a hatóság 759 vagyonosodási vizsgálatot zárt le, ezek csaknem kétharmada zárult megállapítással, a feltárt adókülönbözet nettó összege elérte a 4,0 milliárd forintot. A végrehajtási munka során az igazgatóság 37,2 milliárd forint értékű tartozásra bocsátott ki inkasszót és 5,6 milliárd forint értékű vagyont foglalt le június végéig.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.