Többet adóztak a dél-alföldiek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága az első félévben mintegy 208,9 milliárd forintot szedett be a kiemelt adó- és járuléknemekben, ez 15,6 százalékkal, 28,0 milliárd forinttal több, mint a múlt év hasonló időszakában – közölte Tamásné Czinege Csilla igazgató.

A jövedelmekhez kapcsolódó adóknál, járulékoknál érvényesült azoknak a jogszabály-változásoknak a hatása, amelyek az adózói kör kiszélesítésével a bevételek növekedését segítették elő. Ezek a hatások leginkább a társadalombiztosítási bevételeknél jelentek meg, a nyugdíjbiztosítási alapot érintő befizetések nettó összege 18,8 százalékkal, 11,0 milliárd forinttal nőtt a múlt évhez képest – áll a regionális igazgatóság tájékoztatójában.

A nettó áfa-bevétel 29,7 százalékos, 6,7 milliárd forintos növekedése a magasabb befizetésekből származott, ugyanis a visszaigénylések összege majdnem azonos volt a tavalyival. A társasági adóból származó bevétel 28,1 százalékkal, 2,1 milliárd forinttal haladta meg a múlt évit, nagyjából az előlegfizetési kötelezettségeknek megfelelően alakult.

Kevesebb ellenőrzés, magasabb adóhiány

A Dél-Alföldön az első félévben kevesebb ellenőrzést fejeztek be, mint tavaly ilyenkor, ugyanakkor a múlt évinél több, összesen 14.189 millió forint adóhiányt tártak fel a revizorok.

Az év első hét hónapjában a hatóság 759 vagyonosodási vizsgálatot zárt le, ezek csaknem kétharmada zárult megállapítással, a feltárt adókülönbözet nettó összege elérte a 4,0 milliárd forintot. A végrehajtási munka során az igazgatóság 37,2 milliárd forint értékű tartozásra bocsátott ki inkasszót és 5,6 milliárd forint értékű vagyont foglalt le június végéig.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.