Top 100 a dél-alföldi régió vállalkozásairól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dél-alföldi régió nettó árbevétel alapján legnagyobb száz vállalkozását és a három megye – Bács-Kiskun, Békés, valamint Csongrád – gazdaságát bemutató kiadvány jelenik meg az ősszel – jelentette be Tamásné Czinege Csilla, az adóhatóság regionális vezetője hétfőn Szegeden.

Az adóhatóságnak nemcsak az a feladata, hogy ellenőrzésekkel és végrehajtási tevékenységgel biztosítsa a költségvetés bevételeit, hanem az is, hogy a gazdaság élénkítésében szerepet játsszon, ennek egy eszköze lehet a Top 100-as kiadvány – mondta a szakember azt megelőzően, hogy aláírták a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága között létrejött együttműködési megállapodást.

Az előreláthatólag októberben vagy novemberben napvilágot látó kiadvány – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – nettó árbevételük alapján fogja sorrendbe állítani a régió azon vállalkozásait, amelyek hozzájárulnak adataik közzétételéhez – közölte az igazgató.

A magyar mellett angol nyelven is elkészülő kiadvány segítséget nyújthat a jövendőbeli befektetőknek is, mert a statisztikai adatok mellett elemzéseket is tartalmaz majd a régió gazdaságán túl a megyék és a kistérségek helyzetéről is – tette hozzá.

Szeri István elmondta, a kamara és az adóhatóság között megkötött együttműködés célja, hogy segítsék az üzleti bizalom erősítését, a vállalkozások jogkövető magatartását, az adómorál javítását, az egyszerűbb és gyorsabb adóügyintézést, a vállalkozói szféra működési feltételeinek javítását.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.