Tovább adóztatja a befektetéseket a kormány


A 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szochót kell fizetni július elsejétől számos, megtakarítási formából származó jövedelem után – vette észre a szerda éjszaka közölt kormányrendeletet a Portfolio.

Az új közterhet a július elseje után keletkező kamatok és az azután vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell megfizetni; a 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján érinti az új adó a

– hitelintézeti betétek, fizetési számlák hozamát,

– a kötvények, befektetési jegyek hozamát,

– a nyereménybetétre kisorsolt tárgynyereményeket, értékpapírokat

– és a megtakarítási célú életbiztosításokat.

Az ingatlanalapok befektetési jegyeire és állampapírokra nem vonatkozik az új közteher.

A Portfolio értékelése szerint a rendelet célja a büdzsé bevételeinek növelése, és a befektetések állampapírokba terelése lehet.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.