Maradnak és változnak a különadók 2024-ben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bankok állampapír-vásárlással csökkenthetik extraprofit-adójukat, a nagy kiskereskedelmi láncok terhelése tovább nő – szerda éjszaka megjelent kormányrendeleteket ismertetett a Portfolio.

A kormány 206/2023. (V. 31.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról címmel jelent meg jogszabály a Magyar Közlönyben szerda éjszaka, amelyet a Portfolio vett észre. A rendelet szerint a különadók 2024-ben is velünk lesznek, mert a jogszabály 2025 január elsejéig hatályos.

2024-ben a bankokat és pénzügyi vállalkozásokat terhelő extraprofitadó alapja a 2022-es adózás előtti eredmény marad; az adóalapot

– csökkenti a 2022-ben osztalékbevételként kimutatott összeg,
– csökkenti a 2022-ben nem a szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó nyereség,
– növeli a 2022. adóévi adózás előtti eredmény terhére elszámolt bankadó, tranzakciós illeték és extraprofitadó.

Érdemi változás viszont, hogy a sok állampapírt vásárló bank akár meg is felezheti a különadóját.

Az éjszaka megjelent kormányrendelet szerint az energetikai extraadó változatlan marad, a gyógyszergyártók extraprofit-adója felére csökken, ugyanakkor a gyógyszercégek támogatott forgalma utáni visszafizetés a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28-ról 40 százalékra nő. A kiskereskedelmi különadó kulcsa a 100 milliárd forintos adóalap felett 4,1-ről 4,5 százalékra emelkedik, míg a bányajáradék csökken.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.