Transzferár adatszolgáltatás, közelegnek a májusi adóbevallási határidők | NAV-Figyelő 18. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV honlapján közzétette a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket, illetve az azokhoz tartozó válaszokat a TP adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban. Meghosszabbított nyitva tartás a NAV ügyfélszolgálatokon és adótrafipax. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

1. Május – határidők a naptári éves adózóknak

A május hónap végéhez közeledve, a naptáti évhez igazodó üzleti éves adózók számára számos, adózási szempontból fontos határidő közeleg.

A beszámolók, társaságiadó- és kisvállalati adóbevallások mellett, szintén az adóévet követő 5. hónap utolsó napja a határidő a helyi iparűzési adó, innovációs járulék, kiskereskedelmi adó bevallásának is, így a május 31 több adónem szempontjából is fontos határidő az idei évben is.

2. Gyakran ismételt kérdések a TP adatszolgáltatással kapcsolatban

A NAV honlapján közzétette a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket, illetve az azokhoz tartozó válaszokat a TP adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban.

A Tao tv. szabályai alapján adatszolgáltatási kötelezettsége van azon adóalanyoknak, akik a társasági adó hatálya alá tartoznak, nem kisvállalkozások vagy/és közhasznú nonprofit gazdasági társaságok, illetve amelyekben az állam nem rendelkezik többségi befolyással (akár közvetetten is). Az adatszolgáltatásra egyébként azok kötelezettek, akiket terhel a transzferár-nyilvántartási kötelezettség is.

A NAV által közzétettek kitérnek arra is, hogy mely vállalkozások számítanak kapcsolatnak az adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán, hogy a mentesülési értékhatárt (100 millió forint) miként kell vizsgálni, hogy a mely időszaktól kell adatot szolgáltatni, illetve, hogy technikailag milyen formában kell eleget tenni a kötelezettségnek.

A fentieken túl továbbá, számos, hasznos információkkal látja el az adóhatóság az adózókat arra vonatkozóan, hogy miként tudják az adatszolgáltatási kötelezettségüket maradéktalanul teljesíteni, miként tudnak hibás adatot javítani, illetve, hogy mikre kell a kitöltéskor különös figyelmet fordítani.

Az adatszolgáltatást az éves társaságiadó-bevallások ATP-01, ATP-KV lapjain kell teljesíteni. A bevallás NY lapján jelölnie kell az adózónak, ha adatszolgáltatásra kötelezett. Fontos, hogy az ATP lapokat ügyletenként kell tölteni.

Az adatszolgáltatás tehát az adott adóévi TAO-bevalláshoz kapcsolódó nyomtatvány és a külön lapok a TAO-bevallás részét képezik. Ezért, ha az adózó adminisztrációs hibát követ el és a beküldött nyomtatvány elírást, vagy egyéb hibát tartalmaz, ami nem érinti az adót, adóalapot, lehetőség van az általános rendelkezések szerint helyesbítésre.

Az adatszolgáltatási kötelezettségről már korábban is beszámoltunk cikkeinkben, illetve specialistáink örömmel segítenek valamennyi, transzferárazást érintő kérdésben.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat az eheti adótraffipax helyszínekről és a meghosszabbított NAV ügyfélidőről (SZJA hajrája miatt) is. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.