Transzferár adatszolgáltatás, közelegnek a májusi adóbevallási határidők | NAV-Figyelő 18. hét


A NAV honlapján közzétette a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket, illetve az azokhoz tartozó válaszokat a TP adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban. Meghosszabbított nyitva tartás a NAV ügyfélszolgálatokon és adótrafipax. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

1. Május – határidők a naptári éves adózóknak

A május hónap végéhez közeledve, a naptáti évhez igazodó üzleti éves adózók számára számos, adózási szempontból fontos határidő közeleg.

A beszámolók, társaságiadó- és kisvállalati adóbevallások mellett, szintén az adóévet követő 5. hónap utolsó napja a határidő a helyi iparűzési adó, innovációs járulék, kiskereskedelmi adó bevallásának is, így a május 31 több adónem szempontjából is fontos határidő az idei évben is.

2. Gyakran ismételt kérdések a TP adatszolgáltatással kapcsolatban

A NAV honlapján közzétette a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket, illetve az azokhoz tartozó válaszokat a TP adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban.

A Tao tv. szabályai alapján adatszolgáltatási kötelezettsége van azon adóalanyoknak, akik a társasági adó hatálya alá tartoznak, nem kisvállalkozások vagy/és közhasznú nonprofit gazdasági társaságok, illetve amelyekben az állam nem rendelkezik többségi befolyással (akár közvetetten is). Az adatszolgáltatásra egyébként azok kötelezettek, akiket terhel a transzferár-nyilvántartási kötelezettség is.

A NAV által közzétettek kitérnek arra is, hogy mely vállalkozások számítanak kapcsolatnak az adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán, hogy a mentesülési értékhatárt (100 millió forint) miként kell vizsgálni, hogy a mely időszaktól kell adatot szolgáltatni, illetve, hogy technikailag milyen formában kell eleget tenni a kötelezettségnek.

A fentieken túl továbbá, számos, hasznos információkkal látja el az adóhatóság az adózókat arra vonatkozóan, hogy miként tudják az adatszolgáltatási kötelezettségüket maradéktalanul teljesíteni, miként tudnak hibás adatot javítani, illetve, hogy mikre kell a kitöltéskor különös figyelmet fordítani.

Az adatszolgáltatást az éves társaságiadó-bevallások ATP-01, ATP-KV lapjain kell teljesíteni. A bevallás NY lapján jelölnie kell az adózónak, ha adatszolgáltatásra kötelezett. Fontos, hogy az ATP lapokat ügyletenként kell tölteni.

Az adatszolgáltatás tehát az adott adóévi TAO-bevalláshoz kapcsolódó nyomtatvány és a külön lapok a TAO-bevallás részét képezik. Ezért, ha az adózó adminisztrációs hibát követ el és a beküldött nyomtatvány elírást, vagy egyéb hibát tartalmaz, ami nem érinti az adót, adóalapot, lehetőség van az általános rendelkezések szerint helyesbítésre.

Az adatszolgáltatási kötelezettségről már korábban is beszámoltunk cikkeinkben, illetve specialistáink örömmel segítenek valamennyi, transzferárazást érintő kérdésben.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat az eheti adótraffipax helyszínekről és a meghosszabbított NAV ügyfélidőről (SZJA hajrája miatt) is. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.

2023. június 6.

Szennyezett, penészes tojás, zárjegy nélküli cigaretta, hamis LEGO – munkában a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton. Az M1-esen a pénzügyőrök 1800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autóban, az M43-ason hamis LEGO is előkerült – közölte a hatóság kedden.