Transzferár – kövesd a cserkész jelszót: készülj fel!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bármely adóévre vonatkozóan a transzferár dokumentáció képezi a felmerülő ellentmondások kezelésére szolgáló vállalati terv első fázisát és ez a kiinduló pontja bármely adóhatósági transzferár vizsgálatnak is. A tényállítások és a gazdasági elemzések eredményei az egész adóhatósági vizsgálatra, bármely későbbi felülvizsgálati folyamatra és amennyiben szükséges, akár a bírósági eljárásra is vonatkozhatnak.

Ezúttal a 2020-as transzferár nyilvántartás kulcsfontosságúvá válik. Hiszen most sokkal inkább elengedhetetlen, mint bármikor korábban, hogy olyan dokumentációt és belső elemzéseket készítsünk, amelyek alátámasztják a 2020-ban hozott valamennyi döntésünket, a tervezéstől a gazdasági recesszió túlélésig terjedően.

Gondoljunk csak vissza a tavalyi adóévre és arra, hogy a transzferár-ellenőrzés folyamán az adóhatóság mindent azzal kezd, hogy kéri és átnézi a vállalat transzferár-nyilvántartását. A felülvizsgálat után általában azokat a kiegészítő dokumentumokat és információkat kérik, amelyek alátámasztják a transzferár dokumentációban található tényállításokat. Az összehasonlíthatóság érdekében be kell mutatni a vállalat transzferár modelljét és vizsgálják az alkalmazott profitokat is.

Tapasztalatból tudjuk, hogy amikor 2008-ban és 2009-ben az adóhatóság ellenőrizte ezt a két évet, amit döntő mértékben meghatározott a Nagy Recesszió (pénzügyi válság), őket emlékeztetni kellett arra, hogy a pénzügyi válságnak súlyos hatása volt a különböző vállalatokra, iparágakra és országokra. Bizonyítékokat szolgáltatni, amelyek magyarázzák ezeknek a vállalatoknak azokban az években elfoglalt pozícióját, nehéz, időigényes és költséges.

Most képzeljük el a 2020-as adóév transzferár vizsgálatát. Az adóhatóság kezdeményezheti a vizsgálatot, olyan kockázatbecslésre alapozva, miszerint 2020-ban a kapcsolt tranzakciók alacsonyabb haszonnal szerepelnek, mint az előző évben. Az adóhatósági ellenőrzés, mint korábban is, a vállalat 2020-as transzferár dokumentációjának részletes felülvizsgálatával indul. A nyilvántartásnak teljességgel dokumentálnia kell a management döntéseit, amelyet a világjárvány hatásainak gazdasági kihívásaira adtak, és amelyek a vállalat iparágára, pénzforgalmára és profitjára lényeges hatással voltak. Továbbá, azt is igazolni kell, hogy a kapcsolt tranzakciókban alkalmazott profit milyen mértékben változott meg. Kötelező, hogy a dokumentáció választ adjon a „miért” kérdésre. Ezek alapján, az iparági elemzéstől kezdve egy alapos gazdasági elemzésen át a vállalatcsoport és az értéklánc elemzéséig terjedő történetet kell elmesélni.

transzferár-nyilvántartásAmikor az adóhatóság további, a gazdasági elemzésre és tényekre vonatkozó dokumentumokat és információt kér, kifejezetten hasznos bemutatni a most készülő belső dokumentumokat, akkor, amikor 2020 még tart, amelyek alátámasztják a vállalatirányítás kulcsfontosságú döntéseit és a piac viselkedését, amelyeken ezek a döntések alapultak.

Hogy hogyan tovább?

Mindannyian tudjuk, hogy 2020 nem egy normális/szokványos év és bizonyosan nem az, ami kellemes emlékeket hagy a vállalatirányító csapat tagjaiban. Nem ajánlatos arra hagyatkozni, hogy az adóhatóság sok évvel később magától emlékezni fog jelen év gazdasági problémáinak hatásaira.

Ezért fejlesszünk ki egy stratégiai tervet, a vállalat munkavállalóival és a vállalat külső transzferár tanácsadójával együtt a megfelelő szokásos piaci elemzések készítése érdekében.

Mint minden adóévben, így 2020-ban is:

  • meg kell érteni 2020 specifikus tényeit a kapcsolt tranzakciókra vonatkozóan,
  • értékelni kell a jelenlegi iparági és piaci magatartást,
  • vizsgálni szükséges a független fél szokásos piaci tevékenységét,
  • cégen belül dokumentálni kell az összes elemzést, amely alapján a vezetés meghozta a transzferárra vonatkozó döntéseit és
  • megbizonyosodni arról, hogy a belső dokumentációt megosztották a külső transzferár tanácsadóval és így az beépülhetett a 2020-ra vonatkozó aktuális transzferár dokumentációba.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy bármely évre vonatkozóan a transzferár dokumentáció elkészítése az első fontos lépés a problémák kezelésére. Szokásosan ez bármely transzferár ellenőrzés kiinduló pontja. Továbbá, a transzferár dokumentáció azt a célt szolgálja, hogy emlékeztesse az ellenőröket azokra a gazdasági eseményekre, amelyek az adott adóévben az iparágra és a vállalatra hatással voltak. A releváns tényekre (funkciók, kockázatok és eszközök), amelyek a kapcsolt tranzakciókra vonatkoznak, és azokra a gazdasági elemzésekre, amelyek azt a következtetést támasztják alá, hogy a vállalat ésszerű erőfeszítéseket tett arra, hogy meghatározza és használja a szokásos piaci árazást.

Ahogy a cserkészek mondják: készülj fel!

BDO

A cikk szerzője Orbók Ilona, a BDO Magyarország ügyvezetője, adópartner. A BDO Magyarország az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.