Új adóegyezmény az USA-val


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország és az Egyesült Államok új kettős adóztatást kizáró egyezményt kötött

Új egyezményt kötött Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok a jövedelemadóknál a kettős adóztatás elkerüléséről, és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az új egyezményt – amely a korábbi, 1979-ben megkötött megállapodást váltja fel -, csütörtökön Budapesten írta alá Oszkó Péter pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

A közlemény szerint az eltelt harminc év alatt bekövetkezett gazdasági és politikai változások, valamint Magyarország nemzetközi szervezetekben, különösen az OECD-ben való részvétele tette indokolttá, hogy az egyezmény helyébe új szerződés lépjen.

A megállapodás fő célja az adóztatás szabályozása, a gazdaság szereplői számára az adóztatás kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. Hatálya a jövedelemadókra terjed ki. Meghatározza, hogy egyes jövedelemfajtáknál melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga.

A megállapodás az egyenlő elbánás elvének alkalmazására épül – fogalmaznak. Lehetővé teszi mindkét szerződő állam számára a kölcsönös egyeztető eljárás kezdeményezését, ha azt érzékelik, hogy egyes adóztatási folyamatok nem felelnek meg az egyezmény rendelkezéseinek. A megállapodás biztosítja az illetékes hatóságok számára az adózással kapcsolatos információcserét.

Az egyezményt az aláírást követően a kormány az országgyűlés elé terjeszti, amely várhatóan még februárban jóváhagyja.

Az új egyezmény a hatálybalépést követő naptári év, azaz 2011. január elsejétől alkalmazandó.

Forrás: Népszabadság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.