Új adóegyezmény az USA-val


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország és az Egyesült Államok új kettős adóztatást kizáró egyezményt kötött

Új egyezményt kötött Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok a jövedelemadóknál a kettős adóztatás elkerüléséről, és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az új egyezményt – amely a korábbi, 1979-ben megkötött megállapodást váltja fel -, csütörtökön Budapesten írta alá Oszkó Péter pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

A közlemény szerint az eltelt harminc év alatt bekövetkezett gazdasági és politikai változások, valamint Magyarország nemzetközi szervezetekben, különösen az OECD-ben való részvétele tette indokolttá, hogy az egyezmény helyébe új szerződés lépjen.

A megállapodás fő célja az adóztatás szabályozása, a gazdaság szereplői számára az adóztatás kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. Hatálya a jövedelemadókra terjed ki. Meghatározza, hogy egyes jövedelemfajtáknál melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga.

A megállapodás az egyenlő elbánás elvének alkalmazására épül – fogalmaznak. Lehetővé teszi mindkét szerződő állam számára a kölcsönös egyeztető eljárás kezdeményezését, ha azt érzékelik, hogy egyes adóztatási folyamatok nem felelnek meg az egyezmény rendelkezéseinek. A megállapodás biztosítja az illetékes hatóságok számára az adózással kapcsolatos információcserét.

Az egyezményt az aláírást követően a kormány az országgyűlés elé terjeszti, amely várhatóan még februárban jóváhagyja.

Az új egyezmény a hatálybalépést követő naptári év, azaz 2011. január elsejétől alkalmazandó.

Forrás: Népszabadság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.