Új információ jött az üdülési csekk utódjáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tervek szerint 2012. december 31-ig még működne az üdülési csekk, utána kivezetnék a piacról.

Kifejezetten az idegenforgalomra koncentrál a július elsejétől kézbe vehető Széchenyi Pihenő Kártya (Szép-kártya), ezen belül is a szálláshely-szolgáltatásra, de a kormányzat dolgozik új cafeteria-elemek bevezetésén, amelyek például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatásokhoz kapcsolódnak − mondta Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára az MTI-Ecónak. A kártya hatása a jövő évtől lesz érezhető.

A tervek szerint 2012. december 31-ig még működne az üdülési csekk, utána kivezetnék a piacról. A munkáltatóknak a kártya igénylése nem kerül pénzbe, a munkavállalók, ha el is vesztik a kártyát, a pénzüket nem. Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig a korábbi 6 százalék plusz áfa helyett 1,5 százalék. A munkáltatók évi 300 ezer forint értékben adhatják a munkavállalóknak.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.