Új korszak kezdődött az adóellenőrzésben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elkészült az adóhivatal legfrissebb ellenőrzési útmutatója, amelynek mentén több ezer, Magyarországon csak áfaregisztrációval rendelkező cég kerülhet a revizorok kereszttüzébe – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.


A NAV honlapján már elérhető a 3004/2013. számú útmutató, amely a Magyarországon csak áfaregisztrációval rendelkező vállalkozások adóellenőrzései során egységesen vizsgálandó kritériumokat, ellenőrzési szempontokat, illetve alkalmazandó szankciókat tartalmazza.

A NAV útmutatója egyben egy új korszak kezdetét jelenti, hiszen a korábban kialakított adószakmai álláspontokat egyetlen összefüggő „játékszabály-gyűjteményként” használja, illetve rendeli el használni.

A NAV azzal, hogy összerakta a Magyarországon gazdasági céllal nem letelepedett, de itt áfaköteles tevékenységet folytató külföldi vállalkozásokra vonatkozó szabályokat, minőségileg új „adóellenőrzési kiskátét” alkotott. Egy 1988-as törvény paragrafusai ugyanúgy megtalálhatóak az útmutatóban foglaltakat alátámasztó törvényi hivatkozásokban, mint egy 2013-ban módosított jogszabály. Az útmutató alapján az adóellenőrök célzottan, felkészülten, az elmúlt évek minden fontos tapasztalatával felvértezve:

  • kérdeznek rá a külföldi vállalkozások magyarországi telephelyének meglétére,
  • kérik be a magyarországi adóbevallások alapjául szolgáló
  1. ügyletek szerződéseit (az angol, német és francia nyelvű szerződések kivételével a NAV hiteles magyar fordítást kérhet a megállapodásokról),
  2. a bizonylatokat,
  3. a készletnyilvántartást,
  4. illetve a közösségi és az exportértékesítések adómentességét alátámasztó fuvar- és vámokmányokat.

A NAV tehát felkészült a 2013-as ellenőrzési idényre! De vajon naprakész-e a több ezer áfaregisztrált vállalkozás dokumentációja is? A kérdés azért is időszerű, mert az áfaregisztráltakat a NAV Kiemelt Adózók Igazgatósága ellenőrzi, így egyetlen szervezeti egység gyűjti az összes magyarországi adóellenőrzés tapasztalatait.

Az az igazság, hogy a legtöbb áfaregisztrált vállalkozásnak van, illetve lesz dolga az új típusú adóellenőrzésekkel kapcsolatban.

A magyarországi áfaregisztrált külföldi adózók egy része a mai napig külföldön őrzi az itteni adózással kapcsolatos iratait, illetve külföldről, sokszor egy magyarul beszélő, de adózásban nem feltétlenül jártas munkatárs segítségével nyújtja be a magyar adóbevallásokat. Őket érinti a legközvetlenebbül, hogy a vállalkozásoknak 3 napjuk van arra, hogy a magyar adóbevallások adatait alátámasztó iratokat és nyilvántartásokat az adóellenőröknek bemutassák, és átadják, különben, az útmutató szavait idézve, „mulasztási bírság kiszabásának van helye”.

Azoknak az áfaregisztráltaknak, akik Magyarországon tartják a magyar adózásukkal kapcsolatos dokumentumaikat, valószínűleg az a legsürgősebb és legfontosabb feladata, hogy a NAV útmutatójában meghatározott szempontok szerint ellenőrizzék és vizsgálják felül, hogy az adott esetben évekkel ezelőtt elkezdett tevékenység még mindig folytatható-e az áfaregisztráció keretein belül. Indokolt és szükségszerű, hogy ebbe a munkába is bevonjanak egy adótanácsadót, aki a magyarországi szabályozással tisztában van.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.

A NAV útmutatójában foglaltak miatt azok az áfaregisztráltak sem maradhatnak tétlenül, akik igazoltan, ellenőrzötten az előírásoknak megfelelően működnek. A számviteli törvény előírásai szerinti nyilvántartások megkövetelésére tett tavalyi, sikertelen próbálkozás után a NAV idén az útmutatóban deklaráltan is „csak” azt kéri, amit a vonatkozó előírások alapján kérhet: teljes körű, tételes és elkülönített nyilvántartásokat. Nem visszavonulót fújtak, egyetlen lépést tettek csak hátrafelé – és zárták a soraikat. Most az áfaregisztráltakon a sor, hogy megtegyék ugyanezt.

Az útmutatóban foglalt ellenőrzési szempontok, vizsgálandó területek egységes jogszabályi alapra helyezése komoly fegyvertény, ami meggyőződésem szerint hatékonyan szolgálja az adócsalók, illetve a korlátozott magyarországi jelenléttel okozott visszaélések és csalások elleni küzdelmet.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti-vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.