Online üzletelőt leckéztetett a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Íjakat és nyilakat értékesített éveken át, többnyire egy német aukciós portálon keresztül egy zalai kereskedő, aki az így szerzett, be nem vallott, 77 millió forintnyi jövedelme miatt hasonló nagyságrendű bírságot kapott – közölte a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.


A zalai kereskedő a német aukciós portálon csaknem négyezerszer értékesített kézzel faragott íjakat, nyilakat, de adóbevallásai csak csekély összegű, munkaviszonyból származó jövedelemről tanúskodtak. Ellenőrzésekor elismerte az online értékesítés tényét, de semmiféle bizonylatot, dokumentumot nem bocsátott az adóhatóság rendelkezésére az így megszerzett jövedelméről – mondta Kovács Mária szóvivő.

Az adóellenőrök ezután nemzetközi megkereséssel fordultak a honlapot üzemeltető német cég székhelye szerint illetékes adóhatósághoz. Az onnan kapott teljes körű dokumentáció alapján kiderült: az eladónak négy év alatt mintegy 55 millió forint bevétele származott az online értékesítésből, de a kereskedő nem volt hajlandó megnevezni a beszállítóit, vitatta a dokumentumok hitelességét és az eladás nagyságrendjét is.

Az adóhatóság jogsegély keretében bekérte az eladó külföldi bankszámláinak forgalmát is, és kiderült, hogy más csatornákon keresztül is értékesített, így négy év alatt összesen 77 millió forintnak megfelelő összeget utaltak neki a vásárlói.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.

A vizsgálat a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás mellett az általános forgalmi adó ellenőrzésére is kiterjedt, hiszen az adózó haszonszerzés céljából rendszeresen és üzletszerűen gazdasági tevékenységet végzett, azaz áfaalannyá vált.

Mivel az áru elhagyta Magyarország területét, a kereskedő arra hivatkozott, hogy adómentes, közösségen belüli értékesítést végzett, de ezt a hatóság nem tartotta megalapozottnak. A távértékesítésre vonatkozó szabályok szerint ugyanis a magánvásárlók után – Németországban évi 100 ezer euró ellenértékig – az eladónak kell abban a tagállamban megfizetnie az áfát, ahol a terméket feladták, vagyis ez esetben Magyarországon.

Az íjakat, nyilakat értékesítő magánszemély adószám nélkül végezte az internetes kereskedelmi tevékenységét, az ebből származó jövedelmeit az adóbevallásaiban nem tüntette fel, adót nem fizetett. Az ellenőrzés során ezért 34 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg, amelyhez 33 millió forint adóbírság és késedelmi pótlék is társult, ez ellen a kereskedő nem élt jogorvoslati kérelemmel. Az adó-főigazgatóság adócsalás bűntette miatt feljelentést is tett, az ügyben a pénzügyi nyomozók is eljárást folytatnak.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.