Új veszély les a magyar-román vegyescégekre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több ezer magyar tulajdonú céget büntethet meg a romániai adóhatóság – figyelmeztet a Baker Tilly Hungária.


Csaknem 10 ezer magyar-román vegyesvállalatot büntethet meg a román adóhatóság az OECD új Transzferár Irányelve alapján, amennyiben elmulasztják benyújtani a transzferár dokumentációjukat a hatóság felé- írja az Adó Online-hoz eljuttatott közleményében a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A bírság mértéke akár az egymillió forintnak megfelelő összeget is elérheti.

Harmincegy ország – köztük Románia – csatlakozott a 2016. január 27-én az OECD által kezdeményezett CBCR („Country-by-Countryreporting”) bevezetésére irányuló multilaterális egyezményhez, ami csaknem tízezer romániai érdekeltségű magyar leányvállalat adminisztrációs terheit növelheti. A 15 pontból álló BEPS (BaseErosion and Profit Shifting) program célkitűzései elsősorban a multinacionális vállalatok jövedelem-átcsoportosításának megakadályozását és elkerülését, valamint a transzferárazással kapcsolatos nagyobb átláthatóságot célozzák meg. Az egyezmény egyik kulcsfontosságú eleme a kötelező adatszolgáltatás, amelysorán akára teljes vállalatcsoportról is kiadhatnak információt minden érintett adóhatóság részére a 2016-os évtől kezdődően. 

A magyar tulajdonban lévő romániai vállalatokat is érintő változás egyik legfontosabb pontja, hogy már nemcsak a tulajdonosi kör, hanem az ügyvezetés egyezése esetén is kapcsolt vállalkozásról beszélhetünk. Ezzel a változással viszont az eddigieknél is bővebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre, a vállalkozás méretétől függően pedigsúlyos pénzbüntetés sújthatja azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztják határidőre benyújtani a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó transzferár dokumentációikat.

ADÓklub Online 2016 – Androidos okostelefonnal

 

ADÓ szaklap online

ADÓ-kódex szaklap online

Számviteli tanácsadó szaklap online

Áfa-kalauz szaklap online – ADÓ

kérdések és válaszok

Ado.hu Prémium cikkek

Rendelje meg most >>

A változással kapcsolatbanBékési Orsolya, a Baker Tilly Hungária transzferár tanácsadási területének senior managere elmondta: „A romániai érdekeltségű hazai leányvállalatok ügyvezetőinek figyelembe kell venniük a két ország transzferárazással kapcsolatos eltérő jogi szabályozását és gondoskodniuk kell a dokumentáció elkészítéséről, valamint benyújtásáról, mellyel az adóhatóság által kiszabott súlyos büntetési tételek elkerülhetővé válnak.”

A hatályos romániai jogszabályoknak megfelelően,az országban működőnagyvállalatoknak[1] az éves adóbevallással együttidén március 25-ig,míg a kis-és közepes vállalatoknak a felszólítást követően 30 nap áll rendelkezésre, hogy a hatóságok felé benyújtsák azokat az anyagokat, amelyek a megelőző évben folytatott transzferárazással kapcsolatos ügyleteiket dokumentálják.Utóbbiaknál ugyanakkor egyes esetekben lehetőség van a benyújtási határidőt még 30 nappal meghosszabbítani.

Abban az esetben, ha az adott vállalkozásnak nem sikerül határidőre benyújtani a dokumentációkataz adóhatóság felé, akkor a nagy- és közepes vállalatoknak 2700-3200 euró (kb. 840-990 ezer forint), míg a kisvállalatoknak ésegyéni vállalkozóknak 500-800 euró (kb. 155-280 ezer forint) közötti büntetést kell fizetni tranzakciónként.

„Bár a jelenlegi hazai szabályozás szigorúbb követelményeket támaszt a vállalkozások felé, akár már rövidtávon is bevezetésre kerülhetnek a CBCR irányelvei, illetve felmerülhet a kapcsolt vállalkozás fogalmának további kiterjesztése és a kapcsolt ügyletekre vonatkozó adatszolgáltatás bevezetése” –tette hozzá a Baker Tilly senior managere.Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.