Újabb határidőt szabott az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könnyű és gyors pénzszerzési lehetőséget iktatott be az adóeljárási törvénybe a jogalkotó tavaly ősszel, amikor lehetővé tette, hogy február 15-étől a pénzkezelési szabályzat elmulasztása miatt is bírságolhasson az adóhatóság- írja a Világgazdaság.

A pénzkezelési szabályzatot a számviteli politika keretében minden, a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodónak már a korábbi törvényi rendelkezések alapján is el kellett készítenie, de csak a tavaly őszi törvénymódosítás fejti ki részletesen, hogy pontosan mely kérdéseket is kell a szabályzatban a gazdálkodónak saját magára nézve kötelezően előírnia. A pénzkezelési szabályzat készítését előíró rendelkezések – kivételes szabály hiányában – éppúgy vonatkoznak a több ezer főt foglalkoztató részvénytársaságokra, mint például a családi vállalkozásokra. A részletező rendelkezések január 1-jén léptek hatályba, az ettől számított 90 nap áll a gazdálkodók rendelkezésére, hogy a módosított szabályzatot elkészítsék. A szabálykövetés ezúttal is erősen javallott, tekintettel arra, hogy a szabályzat elkészítésének vagy módosításának elmulasztását az adóhatóság bírsággal szankcionálhatja

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása értelmében az adózó a számviteli törvényben meghatározott készpénzkezelési szabályzatra vonatkozó rendelkezések megsértése esetén 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Az adóeljárási törvény ezen módosítása február 15-én lépett hatályba. Ez azt jelenti, hogy a számviteli törvény korábbi rendelkezései ellenére el nem készített pénzkezelési szabályzat miatt is jogosult az adóhatóság ezen időponttól kezdve bírságolni. A szabályzat kötelező tartalmi elemeinek hiánya miatt azonban csak az azokat előíró módosítás hatálybalépését követő 90 nap eltelte, tehát április 1-je után lesz lehetősége.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).