Újra drágult a pálinkafőzés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt a pálinkafőzés szezonja. Júliustól a kormány ismét emelte a szeszadót, sőt januártól újra ezt teszi. Az adóemelés hatása a szakemberek szerint hamar visszaüt.

A hazai pálinkalobbi egyedül tehetetlen, ezért a gyümölcstermesztőkkel való összefogást szorgalmazzák. Szilágyi László, a Pálinka Céh Egyesület ügyvezetője, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja lapunknak elmondta, hiába érvelnek az egymást követő kormányoknak, hogy a szeszadó folytonos emelésével nemcsak a hungarikumnak ártanak, hanem tönkreteszik a hazai gyümölcstermesztést is, mindhiába. Ráadásul az adóbevétel is több lenne, hiszen megérné a gyümölcsöt összeszedni, kifőzni, fogyasztani, lenne a pálinkának piaca. Ilyen árak mellett ugyanis az olcsóbb a francia konyakkal, a márkás skót whiskyvel sem igen tudnak versenyezni.

Való igaz: a tiszta gyümölcsből főzött pálinka drága lett. Napjainkban 1260 forintért párolnak le egy liternyit a szeszfőzdék, amihez tíz kiló gyümölcs kell, munka- és szállítási költség rakódik rá, és ha piacra dobják, a szeszadó a duplájára ugrik. Sokak szerint ezért növekszik a zugfőzdék száma, ezért pálinkáznak egyre többen titokban, barkácsolt lepárlóban, kuktában főzve ki a cefrét, forog kéz alatt a házi itóka.

Mindezt jól tudják a pénzügyőrök is: Hajgató Zoltán alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának helyettes parancsnoka lapunknak elmondta, hogy fokozott ellenőrzéseket tartanak majd gyümölcsérés idején, amit kemény büntetések követnek. A törvény jövedéki ügyekben nem ismer pardont.

Rosszul jár a zugfőzdés, ha rajtacsípik a vámosok

A pénzügyőrség adatai szerint tavaly Baranyában 3726160 kilogramm gyümölcsből 317726 liter pálinkát főztek. Elképesztőnek tűnik a gyümölcs mennyisége, de természetesen akadnak szép számmal zuglepárlók is, ami még több gyümölcsöt, s még több, az erjesztéshez társult cukrot feltételez. Dr. Bús Szilvia pénzügyőr őrnagy, jogtanácsos lapunknak elmondta, hogy tavaly mindöszsze két illegális pálinkafőző berendezést foglaltak le, az intézkedéssel első alkalommal 20 ezertől 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírság is járul. A viszszaesőnél az alsó határ 40 ezer forint, de a tétel akár 400 ezer forintra is felmehet. A tettenérés nem szükséges, mivel a törvény szerint az „alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés jogosulatlan előállítása, értékesítése vagy birtokolása” már kimeríti a tényállást. Tovább növelheti a zugfőző kárát, hogy a pénzügyőrök elkobozzák a raktáron lévő pálinkát, cefrét és minden hozzá kapcsolódó eszközt.

Magáncélra 86 liter

Háztartásonként 86 liter pálinka főzethető ki kedvezményesen saját használatra, saját gyümölcsből. Ez a kedvezményes szeszadó literenként 590 forint volt júliusig, ma 625 forint. Januártól újabb emelés lesz: a kedvezményes adó 640 forint/literre emelkedik. Magáncélra az ötven liter feletti mennyiség után literenként 1250 forintnyi a jövedéki adó, ami januártól 1380-ra ugrik. És ehhez járul a szeszfőzde munkadíja, fűtési költsége, adója – emelt áfával.

Forrás: BAMA.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.