Utoljára adómentes a tanévkezdési támogatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Júliustól lehet felhasználni a munkáltatók által nyújtható iskolakezdési támogatást; az összeg a minimálbér 30 százalékáig lehet adómentes, idén ez 21 ezer 450 forint gyerekenként.

támogatást mindkét szülő megkaphatja, egy gyerek iskoláztatására így akár 42,9 ezer forint is fordítható. Jövőre ez a típusú természetbeni juttatás is adózik, jóllehet nem a normál, hanem a kedvezményes, 25 százalékos mértékkel.

Mivel az iskolakezdési támogatás egyszeri juttatás, ezért csak a jövő év második felében lehet következtetni arra, hogyan változnak majd e téren a munkáltatói szokások. Összességében az iskolakezdési támogatás stabil, de nem a legnagyobb súlyú juttatás, több munkáltató nem is teszi bele a cafeteriakeretbe – már csak azért sem, mert különben hátrányba kerülnének azok az alkalmazottak, akiknek nincs iskolás korú gyerekük, hiszen ők csak szűkebb juttatási körből választhatnának.

Az iskolakezdési támogatás adható utalvány formájában, de a munkáltató elfogadhatja a nevére kiállított számlát is. A teljes összeg, amelyet a munkáltatók adnak évente, így nem becsülhető meg. A Sodexo Pass-ügyfelek húsz százaléka ad iskolakezdési utalványt, az esetek túlnyomó többségében a maximális keretet kihasználva – tudtuk meg a társaságtól -, vagyis messze nem annyira elterjedt a használata, mint az egyéb utalványoknak.

A tényleges felhasználás a számlás megoldás miatt nyilván nagyobb, összességében azonban pár milliárd forintot tehet csak ki az az összeg, amelyet a munkáltatók ilyen juttatásra költenek. Összehasonlításképpen: az üdülési csekk forgalma az idén meghaladhatja az 50 milliárd forintot is – ez még akkor is szignifikáns különbség, ha hozzátesszük, az üdülési csekk adómentes (jövőre kedvezményes adózású) korlátja 21,45 ezer forint helyett 71,5 ezer forint.

A juttatást az iskolakezdést megelőző és azt követő 60 napban lehet felhasználni. Ennek fényében két hulláma van az iskolakezdési támogatás forgalmának: van egy jelentős felfutás július-augusztusban, hiszen a munkaadók többsége ebben az időszakban igényli az utalványokat, majd a következő hullám a szeptember-október, amikor is a szülők felhasználják a kapott keretet.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek