Vállalkozók az APEH újabb feketelistáján


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb negatív adóslistát tett közzé az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A legfrissebb feketelistán magánszemélyek és egyéni vállalkozók kaptak helyet.

Az új listán azok a magánszemélyek és egyéni vállalkozók szerepelnek, akiknek fél éven túli, legalább 10 millió forintos adótartozása van, illetve azok a cégek, amelyek legalább hat hónapja 100 millió forintnál többel tartoznak a társadalomnak. A most közzétett névsorban csaknem 2400 tétel van, 1908 magánszemély, és 476 egyéb adózó.

Egy 2006 őszén született törvénymódosításnak köszönhetően az APEH a jövőben újabb listákat fog közzétenni a makacs adótartozással rendelkezőkről. A régebbi listákkal ellentétben ezeken már nem szerepel a tartozás pontos mértéke, így azok összértékét csak becsülni lehet.

A tapasztalatok szerint a listára kerülés igen hatékony fegyver a nem fizető vállalkozásokkal szemben, a magánszemélyekre azonban már kevésbé hat az efféle nyomás.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.