Változhat a tranzakciós adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jegybank csütörtökön bemutatott tanulmánya szerint közbeléphet a kormány, mert kevéssé valószínű, hogy teljesülnek a tranzakciós adóból tervezett bevételek. Az elképzelések szerint állami, kincstári körben változhat az adónem.


A pénzügyi tranzakciós illetéket a banki tranzakciókon kívül az állami körre is kivetette a kormány. Amikor a Magyar Államkincstár pénzt utal az állami támogatást nyert vállalkozásoknak, vagy állami intézményeknek, felszámítja a 2 ezreléket, amit a címzettre terhel. Ettől a lépéstől 80 milliárd forintos bevételt vár a kormány – írja az Origo.

A jegybank korábbi számításai szerint ennek csak töredéke, nagyjából 20-25 milliárd forint folyhat így be az államkasszába, de az MNB szakértői – konzultálva a Nemzetgazdasági Minisztériummal – most elfogadták a kormány számait és elkészült egy dokumentum, amely alapján a kormány módosíthatja a szabályozást a tervezett összeg elérése érdekében.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.

A beavatkozásra az Origo információi szerint három forgatókönyv jöhet szóba: az egyik az illetékkulcs emelése, a másik, hogy kibővítik azoknak a tranzakcióknak a körét, amelyekre a kincstár felszámítja az adót, a harmadik pedig az előbbi kettő keveréke. Jelenleg egyébként a közalkalmazotti, köztisztviselői, kormánytisztviselői bérek, nyugdíjak, családtámogatások, szociális juttatások, uniós támogatások mentesülnek az illeték alól. Ezek közül az uniós támogatásokra semmiképpen sem lehet illetéket, adót kiróni az uniós szabályok miatt.

A tervezettől egyelőre elmarad a kereskedelmi banki tranzakciókból, pénzváltásból származó tranzakciós adóbevétel is. A januári forgalomból 13,4 milliárd forint folyt be, míg az éves előirányzat 301 milliárd forint, azaz az egyhavi bevétel a teljes összeg 4,4 százaléka, pedig az időarányos teljesülés 9 százalék lenne. Ezt az MNB azzal magyarázza, hogy új adóról van szó és a bejáratódást is figyelembe kell venni.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.