Zöldségfeldolgozót fülelt le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy illegális zöldségfeldolgozó-telepet találtak a pénzügyőrök és a hatósági állatorvosok Csongrád megyében, ahol az alkalmazottak többségét is „feketén” foglalkoztatták – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.


A budapesti székhelyű mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tevékenységgel foglalkozó társaság illegális telephelyen lévő raktárban az ellenőrzés kezdetén tizenkilencen foglalkoztak zöldségek tisztításával és csomagolásával. Az alkalmazottak közül csupán két főt jelentettek be a társadalombiztosításnál, három dolgozót egyáltalán nem, tizennégyet pedig csak az ellenőrzés megkezdését követően regisztráltak.

A gazdálkodó a csomagolásra szánt, valamint a már becsomagolt zöldségek származását csak részben tudta igazolni. A társaság szerződött beszállítója az egyik legnagyobb hipermarket áruháznak, ezért a leltárba vett nagy mennyiségű áru vizsgálata még tart.

A cég nem tett eleget a telephely bejelentési kötelezettségének sem, ezért a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai külön eljárást indítottak. A vállalkozás a társadalombiztosítási bejelentések elmaradása miatt akár 3 millió forintot meghaladó pénzbírságra is számíthat – közölte Némedi Varga Éva, a NAV dél-alföldi regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóságának sajtóreferense.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.