Változik a jövedéki adó: mi lesz a benzinárral?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július elsejétől emelkedik a jövedéki adó mértéke azon benzinfajtáknál, melyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt. Az adó ezer literenként 103 500 Ft-ról 111 800 Ft-ra nő, a MOL azonban felkészült a változásra – írja a Magyar Hírlap.

Az olajtársaság július elsejétől csak a megnövelt bioetanol tartalmú üzemanyagot forgalmazza annak érdekében, hogy ne emelkedjen a fizetendő jövedéki adó, a fogyasztói ár így nem fog változni a módosítás miatt.

Szintén július elsejétől lép életbe az a változás, melynek értelmében a jövedéki adó bevallása és visszaigénylése elektronikusan is lehetséges lesz. Az e-ügyintézés gyorsabb lesz, mely elsősorban a jövedéki adót visszaigénylő mezőgazdasági termelőknek lehet fontos.

Tavaly összesen 761 milliárd forint jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, az idei előirányzat pedig 743milliárdos, melyet azonban várhatóan meghalad majd az adóbevétel. A jövedéki adó visszatérítés csaknem 60 ezer gazdálkodót, természetes személyt, őstermelőt érint, ők az idén várhatóan 20 milliárd forintot igényelnek vissza.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.