Változik a jövedéki adó: mi lesz a benzinárral?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július elsejétől emelkedik a jövedéki adó mértéke azon benzinfajtáknál, melyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt. Az adó ezer literenként 103 500 Ft-ról 111 800 Ft-ra nő, a MOL azonban felkészült a változásra – írja a Magyar Hírlap.

Az olajtársaság július elsejétől csak a megnövelt bioetanol tartalmú üzemanyagot forgalmazza annak érdekében, hogy ne emelkedjen a fizetendő jövedéki adó, a fogyasztói ár így nem fog változni a módosítás miatt.

Szintén július elsejétől lép életbe az a változás, melynek értelmében a jövedéki adó bevallása és visszaigénylése elektronikusan is lehetséges lesz. Az e-ügyintézés gyorsabb lesz, mely elsősorban a jövedéki adót visszaigénylő mezőgazdasági termelőknek lehet fontos.

Tavaly összesen 761 milliárd forint jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, az idei előirányzat pedig 743milliárdos, melyet azonban várhatóan meghalad majd az adóbevétel. A jövedéki adó visszatérítés csaknem 60 ezer gazdálkodót, természetes személyt, őstermelőt érint, ők az idén várhatóan 20 milliárd forintot igényelnek vissza.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.