Változnak a foglalkoztatás támogatások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A foglalkoztatási törvényt (1991. évi IV. törvény) 2007. január 1-i hatállyal módosította a 2006. évi CXIII. törvény. Egységes lett a foglalkoztatási támogatási rendszer, megszűntek a több jogszabályban párhuzamosan szabályozott támogatások. A módosítás elsősorban a munkabér és járulékainak megtérítésén alapuló támogatásokat érinti, ugyanis ezek az eszközök az uniós szabályok alapján változatlan tartalommal csak 2006. december 31-éig voltak alkalmazhatók.

Bértámogatási rendszer

Az eddigi bér-és járulék jellegű támogatások részben beolvadtak az új támogatásba, részben pedig megszűnnek. Az új bértámogatás csak a meghatározott, hátrányos helyzetűnek minősített személyi kör foglalkoztatásához, legfeljebb 12 hónapig folyósítható, maximum a munkabér és járulékai együttes összegének 50, illetve 60 százalékáig. Emellett megmaradt a munkaerőpiaci program keretében nyújtható bérköltség-támogatás is, amely a munkabér és járulékai 100 %-os folyósítását teszi lehetővé. Változott a vállalkozásindításhoz adható támogatás és új támogatási forma az úgynevezett mobilitási támogatás, amely az ingázó álláskeresőket segíti.

A képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás emelkedett, feltétele a munkaügyi központ által felajánlott, illetve elfogadott, legalább heti húsz órát elérő (intenzív) képzésben való részvétel. Beépült a képzési támogatásba, és önálló támogatási formaként megszűnt a pályakezdő álláskeresők alanyi jogon járó képzési támogatása, a megváltozott munkaképességű álláskeresők képzési támogatása, valamint a vállalkozói tevékenység gyakorlásához szükséges tanfolyami képzés támogatása.

Regionális munkaügyi központok

A munkaügyi központok szervezeti átalakítása 20 központi költségvetési szervet és egy középirányító szervet érint. A regionális munkaügyi központok a jelenlegi munkaügyi központokkal azonos jogállású szervezetek, központi szervezeti egységből és kirendeltségekből állnak. A kirendeltség jár el a munkanélküli ellátásokkal, valamint a foglalkoztatást elősegítő támogatásokkal kapcsolatos ügyekben, és a döntése ellen benyújtott fellebbezéseket a regionális munkaügyi központ főigazgatója bírálja el.Kapcsolódó cikkek

2022. október 6.

Gazdaságfejlesztési miniszter: a kormány jelentős összeggel támogatja az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-kat

A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.