Változnak a foglalkoztatás támogatások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A foglalkoztatási törvényt (1991. évi IV. törvény) 2007. január 1-i hatállyal módosította a 2006. évi CXIII. törvény. Egységes lett a foglalkoztatási támogatási rendszer, megszűntek a több jogszabályban párhuzamosan szabályozott támogatások. A módosítás elsősorban a munkabér és járulékainak megtérítésén alapuló támogatásokat érinti, ugyanis ezek az eszközök az uniós szabályok alapján változatlan tartalommal csak 2006. december 31-éig voltak alkalmazhatók.

Bértámogatási rendszer

Az eddigi bér-és járulék jellegű támogatások részben beolvadtak az új támogatásba, részben pedig megszűnnek. Az új bértámogatás csak a meghatározott, hátrányos helyzetűnek minősített személyi kör foglalkoztatásához, legfeljebb 12 hónapig folyósítható, maximum a munkabér és járulékai együttes összegének 50, illetve 60 százalékáig. Emellett megmaradt a munkaerőpiaci program keretében nyújtható bérköltség-támogatás is, amely a munkabér és járulékai 100 %-os folyósítását teszi lehetővé. Változott a vállalkozásindításhoz adható támogatás és új támogatási forma az úgynevezett mobilitási támogatás, amely az ingázó álláskeresőket segíti.

A képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás emelkedett, feltétele a munkaügyi központ által felajánlott, illetve elfogadott, legalább heti húsz órát elérő (intenzív) képzésben való részvétel. Beépült a képzési támogatásba, és önálló támogatási formaként megszűnt a pályakezdő álláskeresők alanyi jogon járó képzési támogatása, a megváltozott munkaképességű álláskeresők képzési támogatása, valamint a vállalkozói tevékenység gyakorlásához szükséges tanfolyami képzés támogatása.

Regionális munkaügyi központok

A munkaügyi központok szervezeti átalakítása 20 központi költségvetési szervet és egy középirányító szervet érint. A regionális munkaügyi központok a jelenlegi munkaügyi központokkal azonos jogállású szervezetek, központi szervezeti egységből és kirendeltségekből állnak. A kirendeltség jár el a munkanélküli ellátásokkal, valamint a foglalkoztatást elősegítő támogatásokkal kapcsolatos ügyekben, és a döntése ellen benyújtott fellebbezéseket a regionális munkaügyi központ főigazgatója bírálja el.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.