Van esély az adóterhek csökkenésére?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szocialisták még várnának, ám az SZDSZ már tavasszal a parlament elé vinné az adórendszer átalakításának terveit, és akár 2008-tól megkezdené a közteherviselés versenyképesebbé tételét.

Az utóbbi időben kormányoldalról is egyre több célzást hallani az adórendszer átszabásának szükségességéről. Gyurcsány Ferenc kormányfő legutóbbi dolgozatában megemlítette, hogy ha a kiigazítás növekedési áldozata túl nagy lenne, esetleg egy adóreformmal is segíthetnének ezen.

Az elmúlt hetekben a koalíción belülről is nyomás alá került a kabinet, legutóbb az ingatlanadó bevezetése miatt. Az új adónemet még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője elmondta: el tudják képzelni, hogy az adóreform részeként tárgyaljanak az ingatlanadóról. Ez nem jelent feltétlenül adóváltozásokat 2008-ban, csupán azt, hogy előre megállapodnának az esetleges későbbi módosításokról.

Gyurcsány emellett Dávid Ibolya MDF-elnökkel is megállapodott az adórendszer átalakításának irányában: csökkennének a jövedelmet, és emelkednének a fogyasztást és a vagyont terhelő adók. Horn szerint ezzel az iránnyal az SZDSZ is egyet tud érteni.

A közgazdászok egyöntetűen kiállnak az adóreform szükségessége mellett, de érdemi adócsökkentésre csak akkor látnak lehetőséget, ha többen fizetik meg a közterheket. A szakértők többsége 2009-re várja az adórendszer átalakításának első lépéseit.

Forrás: MaKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.