Van fedezet a nyugdíjemelésre az adóbevételek növekedése miatt Romániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóbevételek növekedése fedezni fogja a román kormány nyugdíjemelésre, illetve a társadalombiztosítási járulékok csökkentésére vonatkozó terveit – közölte Varujan Vosganian pénzügyminiszter.

Az államfőnek elküldött hivatalos közleményében a miniszter leszögezte: a gyorsuló gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatás és az emelkedő bérek a következő hat évben jelentősen megemik az adóbevételeket. Vosganian azért tájékoztatta külön az államfőt a kérdésről, mert Basescu elnök a napokban kételyeinek adott hangot a kormány nyugdíjemelési terveivel kapcsolatban. A kormány döntése értelmében jövőre 43, 2009-ben 38 százalékkal növelnék a nyugdíjakat. Basescu szerint az erőteljes nyugdíjemelés adóemelést, illetve más állami kiadások lefaragását eredményezheti. A kormány a nyugdíjemelés mellett azt tervezi, hogy jövőre hat százalékponttal csökkenti a társadalombiztosítási járulékok mértékét. Vosganian szerint az ország gazdasága 2013-ig átlagosan évi hat százalékkal növekedhet.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.