Van fedezet a nyugdíjemelésre az adóbevételek növekedése miatt Romániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóbevételek növekedése fedezni fogja a román kormány nyugdíjemelésre, illetve a társadalombiztosítási járulékok csökkentésére vonatkozó terveit – közölte Varujan Vosganian pénzügyminiszter.

Az államfőnek elküldött hivatalos közleményében a miniszter leszögezte: a gyorsuló gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatás és az emelkedő bérek a következő hat évben jelentősen megemik az adóbevételeket. Vosganian azért tájékoztatta külön az államfőt a kérdésről, mert Basescu elnök a napokban kételyeinek adott hangot a kormány nyugdíjemelési terveivel kapcsolatban. A kormány döntése értelmében jövőre 43, 2009-ben 38 százalékkal növelnék a nyugdíjakat. Basescu szerint az erőteljes nyugdíjemelés adóemelést, illetve más állami kiadások lefaragását eredményezheti. A kormány a nyugdíjemelés mellett azt tervezi, hogy jövőre hat százalékponttal csökkenti a társadalombiztosítási járulékok mértékét. Vosganian szerint az ország gazdasága 2013-ig átlagosan évi hat százalékkal növekedhet.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.