Van fedezet a nyugdíjemelésre az adóbevételek növekedése miatt Romániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóbevételek növekedése fedezni fogja a román kormány nyugdíjemelésre, illetve a társadalombiztosítási járulékok csökkentésére vonatkozó terveit – közölte Varujan Vosganian pénzügyminiszter.

Az államfőnek elküldött hivatalos közleményében a miniszter leszögezte: a gyorsuló gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatás és az emelkedő bérek a következő hat évben jelentősen megemik az adóbevételeket. Vosganian azért tájékoztatta külön az államfőt a kérdésről, mert Basescu elnök a napokban kételyeinek adott hangot a kormány nyugdíjemelési terveivel kapcsolatban. A kormány döntése értelmében jövőre 43, 2009-ben 38 százalékkal növelnék a nyugdíjakat. Basescu szerint az erőteljes nyugdíjemelés adóemelést, illetve más állami kiadások lefaragását eredményezheti. A kormány a nyugdíjemelés mellett azt tervezi, hogy jövőre hat százalékponttal csökkenti a társadalombiztosítási járulékok mértékét. Vosganian szerint az ország gazdasága 2013-ig átlagosan évi hat százalékkal növekedhet.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.