Varga: 120 milliárddal javulhat az egyenleg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső, 110-120 milliárd forintnyi bevételt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A Magyar Bankszövetség közölte, hogy z új adócsomaggal kapcsolatban valóban történt konzultáció a kormánnyal, de nem vezetett megállapodásra.


A gazdasági tárca vezetője emlékeztetett: „a pénzromlás idei visszaesésének mértéke minden várakozást felülmúl”. Ennek mindenki örül, s ez jó a gazdaságnak, de csökkenti a költségvetés bevételeit – tette hozzá.

Varga Mihály szerint a hétfőn bejelentett lépések a jövő évi államháztartási egyenleget is javítják. Kivételt képez az önkormányzati adósság átvállalásának díja, ami az idei költségvetésben jelentkezik bevételként – mondta, hozzátéve, hogy, ha Magyarország érzékelhetően csökkenteni tudja idei és jövő évi hiányát, akkor elkerülheti Málta sorsát, amely ellen új túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság, fél évvel azt követően, hogy egy korábbi eljárás megszüntetéséről döntöttek volna.

A nemzetgazdasági miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy októberben vagy novemberben lehet eldönteni, fel lehet-e oldani a májusban bejelentett költségvetési zárolásokat, hiszen „akkor látszik majd, hogy milyenek az államháztartási folyamatok”. Mint mondta, „nagyon hektikus világban élünk, hónapról hónapra változnak a hozamok, kamatszintek, a világgazdaság pillanatnyi helyzete”. Varga Mihály elmondta: bízik abban, hogy ha a várakozásaiknak megfelelően alakulnak a folyamatok, akkor a zárolásokra nem kerül sor.

A nemzetgazdasági miniszter hétfő délelőtt jelentette be, hogy az államháztartási hiány GDP-hez mérten legfeljebb 3 százalékos szinten tartása érdekében a kormány augusztustól emelné a tranzakciós illetéket, a bányajáradékot, a vállalkozások által fizetett távközlési adót, illetve kiterjesztené az egészségügyi hozzájárulást a kamatjövedelmekre is.

A kormány azt javasolja, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél 6 ezrelékre emelkedjen a jelenlegi 3-ról, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával. A miniszter szerint az intézkedéseket a hétvégén egyeztették a bankszövetséggel, és a szervezet azokat jóváhagyta. A módosító javaslatokat a kormány hétfőn benyújtotta a parlamentnek.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

„A kormány által bejelentett adócsomaggal kapcsolatban a hétvégén történt konzultáció, mely megállapodásra nem vezetett” – válaszolta a bankszövetség az MTI érdeklődésére. Hozzátették, hogy a Magyar Bankszövetség jelenleg vizsgálja a csomag várható hatásait, az átdolgozás lehetséges irányait.”A hitelintézeti szektor csak olyan adó- és teherstruktúrát tud támogatni, amely biztosítja a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit” – közölte a bankok érdekképviseleti szerve.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.