Varga: 120 milliárddal javulhat az egyenleg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső, 110-120 milliárd forintnyi bevételt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A Magyar Bankszövetség közölte, hogy z új adócsomaggal kapcsolatban valóban történt konzultáció a kormánnyal, de nem vezetett megállapodásra.


A gazdasági tárca vezetője emlékeztetett: „a pénzromlás idei visszaesésének mértéke minden várakozást felülmúl”. Ennek mindenki örül, s ez jó a gazdaságnak, de csökkenti a költségvetés bevételeit – tette hozzá.

Varga Mihály szerint a hétfőn bejelentett lépések a jövő évi államháztartási egyenleget is javítják. Kivételt képez az önkormányzati adósság átvállalásának díja, ami az idei költségvetésben jelentkezik bevételként – mondta, hozzátéve, hogy, ha Magyarország érzékelhetően csökkenteni tudja idei és jövő évi hiányát, akkor elkerülheti Málta sorsát, amely ellen új túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság, fél évvel azt követően, hogy egy korábbi eljárás megszüntetéséről döntöttek volna.

A nemzetgazdasági miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy októberben vagy novemberben lehet eldönteni, fel lehet-e oldani a májusban bejelentett költségvetési zárolásokat, hiszen „akkor látszik majd, hogy milyenek az államháztartási folyamatok”. Mint mondta, „nagyon hektikus világban élünk, hónapról hónapra változnak a hozamok, kamatszintek, a világgazdaság pillanatnyi helyzete”. Varga Mihály elmondta: bízik abban, hogy ha a várakozásaiknak megfelelően alakulnak a folyamatok, akkor a zárolásokra nem kerül sor.

A nemzetgazdasági miniszter hétfő délelőtt jelentette be, hogy az államháztartási hiány GDP-hez mérten legfeljebb 3 százalékos szinten tartása érdekében a kormány augusztustól emelné a tranzakciós illetéket, a bányajáradékot, a vállalkozások által fizetett távközlési adót, illetve kiterjesztené az egészségügyi hozzájárulást a kamatjövedelmekre is.

A kormány azt javasolja, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél 6 ezrelékre emelkedjen a jelenlegi 3-ról, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával. A miniszter szerint az intézkedéseket a hétvégén egyeztették a bankszövetséggel, és a szervezet azokat jóváhagyta. A módosító javaslatokat a kormány hétfőn benyújtotta a parlamentnek.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

„A kormány által bejelentett adócsomaggal kapcsolatban a hétvégén történt konzultáció, mely megállapodásra nem vezetett” – válaszolta a bankszövetség az MTI érdeklődésére. Hozzátették, hogy a Magyar Bankszövetség jelenleg vizsgálja a csomag várható hatásait, az átdolgozás lehetséges irányait.”A hitelintézeti szektor csak olyan adó- és teherstruktúrát tud támogatni, amely biztosítja a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit” – közölte a bankok érdekképviseleti szerve.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.