Varga kérte és dicsérte a NAV-ot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tisztességes adózókat ne zaklassa a NAV, és jusson el olyan területekre is, ahol eddig nem fizettek adót – kérte az adóhivatal munkatársaitól Varga Mihály, amikor munkalátogatást tett a NAV fővárosi központjában. Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke a mai magyar közélet egyik legjobban működő szervezetének nevezte a NAV-ot.


A nemzetgazdasági miniszter megerősítette: véget értek a nagy adórendszerbeli átalakítások, most a finomhangolások következnek.

A politikus kifejtette: új miniszterként fontosnak tartja, hogy a háttérintézmények munkájáról tájékozódjon. Első látogatása azért vezetett az adóhatósághoz, mert a több mint 22 ezer embert foglalkoztató hivatal garantálja a bevételek 92 százalékát.

Varga Mihály elmondta: a NAV-tól azt várják, hogy hatékonyan lássa el munkáját, a tisztességes adózókat ugyanakkor ne zaklassa, és jusson el olyan területekre is, ahol eddig nem fizettek adót. A miniszter elmondása szerint azt is kérte az adóhatóságtól, hogy ügyfélbarát módon járjon el.

Az eredményekről szólva kiemelte, hogy az összevonással hatékonyabbá vált a NAV. Tavaly több mint 14 ezer bűncselekményt derítettek fel a NAV nyomozói, amiért elismerés illeti őket.

Minden számla munkahelyet véd

Az adórendszerben az elmúlt három évben végrehajtott változásokról szólva kifejtette: a kedvezőbb adómértékeknek köszönhetően szűkülhetett a 20-30 százalékra becsült arányú fekete- és szürkegazdaság. Az adórendszerben végrehajtott módosítások lehetőséget teremtettek arra is, hogy minél több munkahely megmaradjon. Hangsúlyozta: minden számla munkahelyet véd meg és munkahelyet teremt.

Az egykulcsos adórendszer bevezetésével több száz milliárd forint maradt a lakosságnál, aminek révén az emberek növelni tudták megtakarításaikat, illetve segített a devizahitelek törlesztésében. A családok is jelentős támogatást kaptak.

Az egyik leghatékonyabb szervezet a NAV

Vida Ildikó, a NAV elnöke a mai magyar közélet egyik legjobban működő szervezetének nevezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, az összevonás eredményei már láthatóak, az adó- és vámszakmai közös akcióik – amelyekben sok esetben a bűnügyi nyomozók is részt vesznek – nagyon sikeresek. Személyi vagy szervezeti változásokat nem terveznek, a feladatokat figyelembe véve optimálisnak tartják a mostani szervezeti felállást.

A hivatal ügyfélbarát ügyintézésre törekszik, erősíti ügyfélkapcsolatait és szolgáltató jellegét. Vida Ildikó erre többek között azt hozta fel példának, hogy az ügyfélszolgálatok több helyen már hosszított munkarendben dolgoznak, az adó- és vámrészlegek közös ügyfélszolgálatokat működtetnek. Erősítik az ellenőrzést is, nem csupán a bevételek biztosítása érdekében, hanem azért is, hogy megvédjék a jó adózókat, hogy azok ne kerüljenek versenyhátrányba – tette hozzá.

Rodin szakmai konferenciák

További konferenciáinkról itt tájékozódhat.

Adóbevételekről tárgyal a kormány

Varga Mihály kérdésre elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén foglalkozik újra a pénztárgépek kérdésével, és azzal, hogy az új gépek beszerzése milyen kompenzációval történjen. Hangsúlyozta, nagyon egyszerű rendszerre törekszenek, a kompenzáció összegéről még vita van, de azt szeretnék, ha nem lenne akadálya a pénztárgépcserének. Az átállás május 31-i határideje tarthatónak tűnik, és a parlament által jóváhagyott bevételt reményeik szerint realizálni tudják.

A kormány ugyancsak szerdán foglalkozik azzal, hogy milyen további lépéseket javasoljon, miután az Európai Bizottság nem támogatta a fordított adózás bevezetését az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére vonatkozóan.

Arra a kérdésre, mikortól lehet egyszámjegyű az szja-kulcs, Varga Mihály azt mondta: egyelőre nem készülnek erre, az idei lesz az első teljes éve az egykulcsos adónak, várni kell legalább fél évet ahhoz, hogy lássák, hogyan működik a gyakorlatban.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.