Várják az adóamnesztiát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem túl igazságos intézmény az adóamnesztia, de szükség lenne rá ahhoz, hogy a későbbiekben vitáktól mentes vagyongyarapodási ellenőrzéseket lehessen végezni – írja a Napi Gazdaság.

Zara László, a versenyképességi kerekasztal adórendszer-munkacsoportjának vezetője, a napilapnak nyilatkozva elmondta, változatlanul hiába várják a Pénzügyminisztériumtól a kért szakértői anyagokat.

Az adószakember szerint lehetőséget kellene adni az egyszeri, önkéntes bevallásnak, amit pótlékmentesen, de az adó befizetésével kellene benyújtani. Ebben az esetben kedvezőbb kulcsot is elképzelhetőnek tart, aki viszont nem él ezzel, és nem tudja hitelt érdemlően igazolni a vagyongyarapodás forrását, annál keményebb szankciókat vetne be.

Zara László szerint több, jobb minőségű ellenőrzésre lenne szükség, az adóhatóság revizorainak szakosodniuk kellene. A szigorítással párhuzamosan pedig vissza kellene állítani a kétfokozatú bírósági felülvizsgálati rendszert – olvasható az újság mai számában.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.