Várják az adóamnesztiát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem túl igazságos intézmény az adóamnesztia, de szükség lenne rá ahhoz, hogy a későbbiekben vitáktól mentes vagyongyarapodási ellenőrzéseket lehessen végezni – írja a Napi Gazdaság.

Zara László, a versenyképességi kerekasztal adórendszer-munkacsoportjának vezetője, a napilapnak nyilatkozva elmondta, változatlanul hiába várják a Pénzügyminisztériumtól a kért szakértői anyagokat.

Az adószakember szerint lehetőséget kellene adni az egyszeri, önkéntes bevallásnak, amit pótlékmentesen, de az adó befizetésével kellene benyújtani. Ebben az esetben kedvezőbb kulcsot is elképzelhetőnek tart, aki viszont nem él ezzel, és nem tudja hitelt érdemlően igazolni a vagyongyarapodás forrását, annál keményebb szankciókat vetne be.

Zara László szerint több, jobb minőségű ellenőrzésre lenne szükség, az adóhatóság revizorainak szakosodniuk kellene. A szigorítással párhuzamosan pedig vissza kellene állítani a kétfokozatú bírósági felülvizsgálati rendszert – olvasható az újság mai számában.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.