Végső elszámolásra készül az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összesen 295 ezer egyszerűsített bevallást küldött ki az APEH múlt hét csütörtökig azoknak, akik úgy döntöttek, az idén az adóhatóság készítse el személyi jövedelemadó-bevallásukat. Aki maga dolgozott, hamarabb kaphat pénzt.

Összesen 295 ezer egyszerűsített bevallást küldött ki az APEH múlt hét csütörtökig azoknak, akik úgy döntöttek, az idén az adóhatóság készítse el személyi jövedelemadó-bevallásukat. Összesen 340 ezren kérték ezt a szolgáltatást az APEH-tól, közülük 1700-an nem feleltek meg a feltételeknek, volt, aki bevallást nem, csak nullás igazolást kapott, de olyan is akadt, aki időközben elhunyt.

Aki maga csinálta, hamarabb kaphat pénzt

Mintegy harmincezer adózó egyébként kérte ugyan az egyszerűsített eljárást az adóhatóságtól, ám ennek ellenére maguk készítették el bevallásukat. Ez a kör valószínűleg azért döntött mégis az önálló munka mellett, mert visszaigénylő pozícióban volt. Ez azért lehet fontos, mert normál esetben hamarabb jutnak hozzá az adózók a visszaigényelt összeghez, mint az egyszerűsített bevallást alkalmazva.

A klasszikus szabályok szerint ugyanis a bevallás benyújtását követő harminc napon belül kell visszautalnia a hatóságnak az összeget, ám ez a harminc nap az egyszerűsített bevallások esetében május 20. után kezd el ketyegni. Eddig kell ugyanis az átvett nyomtatványokat aláírva visszaküldeni a hatóságnak – mint ahogyan általánosan a bevallás benyújtásának határideje is május 20.

Idén lett sláger az egyszerűsített bevallás

Az egyszerűsített bevallás elve már régóta része a rendszernek, de csak az idén érhet el valódi sikereket. Korábban az adóhatósági adómegállapítás névre keresztelt verziót éveken keresztül csak tízezren választották. Ennek az volt az oka, hogy a választáshoz szükséges dokumentumot annyira bonyolult volt kitölteni, hogy inkább a bevallás elkészítését választották az emberek. Pedig igény lett volna a hatóság szolgáltatására, amit az idei 340 ezres jelentkezői kör is tükröz. A mostani rendszerben a választás már sokkal egyszerűbb, a többoldalas dokumentáció helyett csak egy lapot kell kitölteni.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.